Opinie

Janneke Vreugdenhil Dashi

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Dashi is de basisbouillon in de Japanse keuken, en is in allerlei smaken verkrijgbaar als poeder of kant-en-klaar in schenkverpakkingen. Het bekendst is dashi op basis van kombu en katsuobushi. Kombu is gedroogd zeewier, met een sterke, vleesachtige smaak. Katsuobushi zijn gedroogde bonitovlokken. De smaak is vissig en aangenaam rokerig.

Als je eenmaal de juiste ingrediënten in huis hebt (shop hiervoor bij een Aziatische supermarkt of online) is zelf dashi trekken een fluitje van een cent. En het is beslist een wonder hoe een stukje gedroogd zeewier en een handjevol gedroogde visvlokken samen zo’n geurige bouillon maken. Dit recept uit Recepten uit Tokyo is vrij zacht van smaak. Maar zodra je er andere smaken aan toevoegt komt hij tot leven. Dat doen we morgen, wanneer we hem gebruiken als basis voor een misosoep met sobanoedels en eend.

Maori Murota

Recepten uit Tokyo

Uitgeverij: Good Cook

Prijs: € 24,95