HSBC schrapt meer dan 22.000 banen

Een filiaal van HSBC in Hong Kong.
Een filiaal van HSBC in Hong Kong. Foto: AFP / Philippe Lopez

De Britse bank HSBC schrapt de komende jaren 10 procent van het personeel. Dat komt neer op 22.000 tot 25.000 banen. Dat blijkt uit de slides van een investeerderspresentatie die de bank later vandaag zal geven.

HSBC wil tot en met 2017 4,5 tot 5 miljard miljard dollar (3,9-4,4 miljard euro) aan kosten snijden, maakte de bank vanochtend al duidelijk in een persbericht. De kostenbesparingen moeten komen door verder te digitaliseren en te automatiseren. De ingrepen kosten bij elkaar maximaal 4,5 miljard dollar.

De bank maakte ook bekend grotendeels uit Brazilië en Turkije te vertrekken. Als de bank erin slaagt om die afdelingen af te stoten, scheelt dat nog eens 25.000 mensen extra op de loonlijst van HSBC. Momenteel staan daar nog ongeveer 258 duizend mensen op, al flink minder dan de 295 duizend in 2010.

Azië

HSBC investeert tegelijkertijd ook om ‘meer groeimogelijkheden te hebben voor de toekomst’. Dat betekent dat er vooral wordt gemikt op meer activiteiten in Zuidoost-Azië en de Chinese Parelrivierdelta, de grootste metropool ter wereld waarin onder meer Hongkong ligt. In deze gebieden mikt HSBC vooral op vermogensbeheer en verzekeringen, “zodat er geprofiteerd kan worden van de groeiende welvaart in deze regio’s”, aldus de bank.

Topman Stuart Gulliver:

“We zien in dat de wereld is veranderd, en dat wij mee moeten veranderen.”

HSBC liet al eerder doorschemeren het hoofdkantoor mogelijk van Londen naar Hongkong te willen verplaatsen, mede door de strengere wetgeving voor Europese banken. Eind dit jaar moet hier een beslissing over genomen zijn, maakt de bank die overigens ooit in Hong Kong werd opgericht bekend.

Risico’s

Investeerders vragen HSBC al langer om winstgevender te worden en om risicovolle bezittingen af te stoten. HSBC is net als veel andere internationaal actieve banken betrokken bij een reeks rechtszaken, onder meer vanwege de manipulatie van valutamarkten. Dat heeft de winstgevendheid onder druk gezet.

Het bedrijf is nu van plan de risico’s op de balans met een kwart, wat neerkomt op ongeveer 290 miljard dollar, te verminderen. In Groot-Brittannië wordt een aparte bank opgezet met een eigen risicobuffer. Daarnaast worden er miljarden uitgetrokken om de interne naleving van de regels te verbeteren.

Alle ingrepen bij elkaar moet ervoor zorgen dat HSBC vanaf 2017 een rendement maakt van meer dan 10 procent op het eigen vermogen.