Gerechtshof gaat juweliersvrouw Deurne horen, nog geen besluit over vervolging

Exterieur van de juwelier in Deurne, waar in maart vorig jaar twee overvallers werden doodgeschoten door de vrouw van de juwelier.
Exterieur van de juwelier in Deurne, waar in maart vorig jaar twee overvallers werden doodgeschoten door de vrouw van de juwelier. Foto: ANP/JEROEN JUMELET

De vrouw die vorig jaar twee overvallers doodschoot in een juwelierszaak in Deurne, wordt vooralsnog niet vervolgd. Het Gerechtshof in Den Bosch wil haar eerst horen voor er een beslissing wordt genomen.

Dat meldt Omroep Brabant vanochtend. Justitie was eerder niet tot vervolging overgegaan, maar advocaten van de nabestaanden hadden dat besluit bij de rechter aangevochten. Vandaag zou de rechter daar een uitspraak over doen, maar het Gerechtshof gaf te kennen dat er meer tijd nodig is. Het Hof wil de vrouw eerst nog horen.

‘Uit noodweer gehandeld’

De juweliersvrouw zag vorig jaar op een bewakingsmonitor hoe twee overvallers haar man in de juwelierszaak bedreigden. Een schermutseling volgde, waarbij beide mannen werden doodgeschoten.

Het Openbaar Ministerie (OM) concludeerde na onderzoek dat de vrouw uit noodweer had gehandeld en zag daarom af van vervolging. De beslissing was daarnaast ingegeven door de psychische toestand van de vrouw die al eerder met een overval was geconfronteerd en daar een post-traumatische stressstoornis aan heeft overgehouden.

Het besluit van het OM werd echter aangevochten door nabestaanden van de overvallers. Volgens hun advocaten had niet het OM deze beslissing mogen nemen, maar een onafhankelijke rechter.

Man kreeg werkstraf voor wapen

Bij het incident gebruikte de vrouw een niet-geregistreerd wapen van haar man. Hij kreeg daarvoor in april een werkstraf van honderd uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf. Het wapen was aangeschaft nadat de juwelier in 2010 ook al was overvallen.

Een derde overvaller heeft drie jaar cel gekregen voor zijn betrokkenheid bij de overval. Hij had onder andere de vluchtauto geregeld.