G7 dreigt Rusland met extra sancties

De Amerikaanse president Obama is erin geslaagd de eensgezindheid tussen de landen van de G7 over sancties tegen Rusland te bewaren. Behalve de VS, zijn Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Canada en Japan lid van deze Groep van Zeven.

Op de tweede en laatste dag van hun top in Beieren spraken de leiders van de G7 af dat de sancties van kracht blijven, tot Moskou en de separatisten in het oosten van Oekraïne het bestand dat in februari is overeengekomen volledig respecteren. Ze dreigden met extra sancties als Rusland daartoe aanleiding geeft. Dit zal bijvoorbeeld het geval zijn, zo lichtte bondskanselier Merkel toe, als de separatisten meer gebied veroveren bij de strategisch belangrijke havenstad Marioepol.

Obama erkende na afloop van de top tegenover de pers dat de strijd tegen Islamitische Staat met problemen kampt. Hij noemde het noodzakelijk dat de VS meer Iraakse militairen opleiden, maar voorlopig „is de opleidingscapaciteit groter dan het aantal rekruten”. De Verenigde Staten hebben „nog geen volledige strategie”, zei hij, „want daarvoor zijn toezeggingen nodig van de Irakezen”. Obama benadrukte dat het belangrijk is sunnieten te betrekken bij de strijd tegen IS. (AP)