Klamme handjes: durfal beklimt 133 meter hoge boog over Wembley-stadion

Hij wandelde op de rand van flatgebouwen, klom in steile hijskranen en balanceerde bovenop de schoorsteen van een fabriek. Maar al vanaf de dag dat het nieuwe Wembley openging, nu acht jaar geleden, droomt James Kingston ervan om over de karakteristieke boog van het voetbalstadion te lopen. Vandaag was het zover.

Dat Kingston nauwelijks angst kent – of zijn zenuwen in elk geval erg goed onder controle heeft – was al bekend. De 24-jarige freerunner en beroepsdurfal plaatste de afgelopen jaren meerdere video’s waarvan je handpalmen spontaan gaan zweten. Zoals de beklimming van een bouwkraan in het Britse Southampton.

Want terwijl niemand er überhaupt over zou peinzen om over de smalle metalen balken van de kraan te lopen, gaat Kingston er doodleuk aan hangen. Met één arm los. Toen iemand hem vroeg wat hem in hemelsnaam bezielde antwoordde de Brit:

“Ik ben er niet op geklommen om te sterven. Ik klom omhoog om te leven.”

Een klim op 425 meter hoogte

Eind vorig jaar werd Kingston nog gearresteerd voor een van zijn stunts, het beklimmen van het op één na hoogste gebouw van Dubai. Vrijwel meteen werd hij - en de beelden die hij maakte - weer vrijgelaten. Daarop is te zien hoe hij op meer dan 400 meter boven de stad op de rand van de afgrond balanceert.

Hoewel de boog over Wembley met zijn 133 meter hoogte in het niet valt bij zijn vorige stunts, ziet Kingston de constructie als een enorme uitdaging. Hij zei daarover tegen de Britse krant Mirror:

“Het is zo’n iconische constructie. Ik heb op de top van bouwwerken over de hele wereld gestaan, maar voelde ik zo sterk dat ik op de top van de wereld liep als vandaag op de boog van Wembley. De schaal, hoogte en de kromming maken dit met afstand het meest unieke en complexe gebouw dat ik ooit beklommen heb.”

De drijfveer? Hoogtevrees

Anders dan in Dubai had Kingston voor zijn poging van vandaag wel toestemming gevraagd. Omdat de boog van het stadion – de thuisbasis van het Engelse voetbalteam – aan de voet te steil is om alleen te beklimmen, kreeg hij hulp van meer dan dertig veiligheidsmedewerkers. Met een camera op zijn hoofd filmde hij zijn klim.

Na afloop van zijn poging vroeg The Telegraph hoe hij met deze hobby begonnen was. Het antwoord dat daarop volgde was even verrassend als ironisch:

“Ik vroeg mezelf af waar ik bang voor was. En het antwoord was: grote hoogtes. Ik was vroeger doodsbang voor hoogte, maar naarmate je iets vaker doet, wordt het gemakkelijker. Zo werkt de menselijke natuur nu eenmaal.”