Opinie

FIFA zoekt de bodem van zijn eigen beerput

IJverig geassisteerd door secretaris-generaal Gianni Infantino reikte UEFA-voorzitter Michel Platini zaterdagavond in Berlijn de prijzen uit na de finale van de Champions League. Een Europees feestje zonder FIFA en zonder de Zwitserse FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die dezer dagen ook verstek laat gaan op het congres van een andere machtige en omvangrijke sportorganisatie, tevens in Zwitserland gevestigd: het IOC.

Wellicht overdenkt Blatter zijn zonden – dan hoeft hij zich nog lang niet te vervelen. Platini sprak in hotels, in skyboxen en op andere ontmoetingsplekken voor voetbalvips over de FIFA in het post-Blattertijdperk.

Ook een zwak ontwikkeld reukorgaan kon afgelopen dagen de stank niet ontgaan die opsteeg nu de beerput bij de FIFA drol voor drol wordt geleegd – al weet niemand wanneer de putjesscheppers de bodem bereiken.

Van Platini is weinig vernomen sinds hij namens de UEFA liet weten dat zijn organisatie de FIFA de rode kaart gaf, toen de FBI het deksel van de put had gelicht. Misschien moet Platini ook nadenken over zijn eigen rol en dan niet alleen zijn mond maar ook zijn neus dicht houden. Vreest hij voor de toorn van Phaedra Almajid, in Qatar geboren klokkenluidster die nu wordt beschermd door de FBI.

Zij is er zeker van dat het corruptieschandaal zover zal openbarsten dat het WK van 2022 níét in Qatar wordt gehouden. Jammer dan voor Platini’s zoon, die daar een leuke baan heeft.

De onthullingen en beweringen volgen elkaar in hoog tempo op. Dat Marokko als kandidaat voor het WK van 2010 meer stemmen kreeg dan Zuid-Afrika. Dat Zuid-Afrika 10 miljoen dollar overmaakte naar Jack Warner, toenmalig FIFA-vicevoorzitter uit Trinidad & Tobago en voorzitter van Concacaf, de Noord- en Midden Amerikaanse voetbalunie. Dat Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, hierbij betrokken was. Dat Blatter en de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki wisten van die 10 miljoen. Dat Warner dat geld grotendeels in eigen zak stak. Dat de Ierse voetbalbond met 5 miljoen euro werd afgekocht om niet langer te protesteren tegen het doelpunt na de handsbal van Thierry Henry die Frankrijk deelname aan het WK in 2010 bezorgde. Dat ook bij de toekenning van het WK in 1998, aan Frankrijk, smeergeld onder tafel ging. Dat Nike en de Nederlander Cees van Nieuwenhuizen betrokken waren bij kwestieuze deals met Brazilianen. Et cetera.

Warner dreigt meer te vertellen over corruptie- en andere affaires. Het levende bewijs van de oude stelling dat je boeven het best met boeven vangt. Net als de erkend corrupte Amerikaan Chuck Blazer, een man met een buikomvang die honger naar veel meer dan de bal verraadt. Belangrijke getuige/spion van de FBI, die hoopt op strafvermindering.

Domenico Scala, landgenoot van Blatter en voorzitter van de financiële commissie, mag nu hervormingen voorbereiden om de FIFA schoon te vegen. Dat hoeft niet lang te duren. Al sinds september van het vorig jaar ligt er een flinke lijst met voorstellen van Michael Garcia, de Amerikaan die de corruptie onderzocht bij de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar. Hij stapte woedend op, zijn rapport is nog steeds niet openbaar en zijn aanbevelingen trokken weinig aandacht. Zoals de beperking tot twee termijnen van vier jaar voor alle gekozen FIFA-officials, een voorstel dat het congres eerder in 2014 nog verwierp. En een hele reeks regels die leiden tot een vaste roulatie van het WK over de continenten, openbaarmaking van giften, inschakeling van onafhankelijke experts bij de beoordeling van bidbooks. En nog zo het een en ander. Mits gepaard aan strenge sancties kunnen zulke maatregelen vast helpen.

Maar geen illusies: corruptie is pas uit te bannen als voetbal, geld en de mensheid zijn afgeschaft.