Festivals bannen deejay na homofobe uitspraak

De Litouwse dj Ten Walls is voorlopig niet welkom op Nederlandse dancefestivals. De feesten Pitch en Mysteryland hebben zijn optredens geschrapt. Dat lieten de organisatoren gisteren weten. Op zijn Facebookpagina had de artiest homo’s vergeleken met kindermisbruikers.

Pitch wordt op 3 en 4 juli gehouden in de Westergasfabriek in Amsterdam. „We willen duidelijk maken dat Pitch een festival voor iedereen is en we zijn tegen elke vorm van discriminatie, binnen en buiten ons festivalterrein”, verklaarde de organisator. Volgens het festival staat de uitspraak van Ten Walls „zo ver van onze overtuigingen, dat het heel raar zou zijn als we deze act wel op ons festival zouden laten spelen”. Ten Walls zou ook eind augustus optreden bij Mysteryland in de Haarlemmermeer.

Marijus Adomaitis, zoals Ten Walls in het echt heet, is door meer festivals verbannen. Pukkelpop in België, Creamfields in Engeland, Sónar in Spanje en Hideout in Kroatië willen hem ook niet meer laten optreden. Het Oostenrijkse festival Urban Art Forms weert hem ook; op de site van het feest staat demonstratief een grote rode streep door de naam van Ten Walls.

Ten Walls heeft zijn opmerking verwijderd. Hij schrijft nu dat zijn uitlating „fout is en compleet niet past bij mijn karakter”. Hij biedt zijn „vrienden in de homogemeenschap” excuses aan. Ook zegt hij een pauze nodig te hebben. „Ik heb al mijn komende shows afgelast.” (ANP)