EU wil betere sociale bescherming nu economie aantrekt

Marianne Thyssen
Marianne Thyssen Foto EPA / Julien Warnard

De Europese Unie moet een minimale bescherming bieden aan de allerzwaksten in de samenleving van alle lidstaten. Daartoe heeft Europees Commissaris Marianne Thyssen (Werkgelegenheid en Sociale Zaken) vandaag opgeroepen in Straatsburg. Nu de economie van de EU-landen weer aantrekt, moeten de landen naar elkaar toe groeien op het vlak van sociaal beleid.

Dat meldt ANP. De Europees Commissaris pleitte voor het instellen van een bodem voor mensen in alle lidstaten van de Unie. Thyssen in een persbericht:

“Hoewel onze economie weer opkrabbelt voelen veel Europese burgers nog niet de gevolgen van dit economisch herstel. Onze prioriteiten liggen bij het scheppen van werkgelegenheid, het herstellen van eerlijkheid, het bieden van bescherming en het verkleinen van de ongelijkheid. Dat zijn de eisen voor een succesvol economisch herstel waar alle mensen in Europe bij gebaat zijn.”

Minimale bescherming

Deze minimale bescherming zou er moeten komen in een minimale hoogte en duur van werkloosheidsuitkeringen. Ook zouden toegang tot kinderopvang en gezondheidszorg gegarandeerd moeten worden. De Europese Commissie heeft de meeste bevoegdheden op deze terreinen en wil om die reden een coördinerende rol spelen.

Dat betekent echter niet dat landen met hoge sociale standaarden deze moeten laten zakken. Thyssen stelt dat lidstaten met goede sociale voorzieningen én een goed werkende arbeidsmarkt het beste de crisis te boven kwamen:

“Het is niet zo dat landen die een hoog niveau van sociale bescherming kennen, daar nu de hakbijl in moeten zetten. Ik heb geen probleem met hoge uitkeringen, zolang er maar een actief arbeidsmarktbeleid wordt gevoerd.”

Hoge jeugdwerkloosheid

Van de ruim 500 miljoen inwoners van de EU zijn zo’n 23,5 miljoen werkloos, aldus de Europese Commissie. Vooral jeugdwerkloosheid is een probleem: de Unie kent in totaal 4,7 miljoen werklozen in de leeftijdscategorie 15-24 jaar. Bijna een op de vier EU-burgers loopt risico op armoede of uitsluiting.