Een zeldzaam inzicht

András Schiff is een bekeerling. Schreef de Hongaar in de jaren tachtig nog laatdunkend over de historische uitvoeringspraktijk (het uitvoeren van muziek op instrumenten uit de tijd waarin de muziek geschreven is), nu doet hij precies dat wat hij toen onwenselijk achtte: Schubert spelen op fortepiano. Sterker, Schiff is van mening dat iedere serieuze pianist de oude instrumenten zou moeten bestuderen. Op zijn nieuwste dubbel-cd laat hij horen waarom. Zijn fortepiano (een Franz Brodmann, ca. 1820) heeft een fluwelen middenhoog register, lichte maar geprononceerde bassen en de hoogste tonen klinken harpachtig mild. Het verleidt Schiff nog meer op zoek te gaan naar de binnenwereld van Schuberts pianowerken. Hartstochtelijk en vol variatie in tempo gidst hij je door de Sonate in Bes (D.960). De Vier Impromptus (D.935), met lekker aangezette syncopen in de laatste, zijn een openbaring. Hij biedt een zeldzaam inzicht in enkele van Schuberts mooiste werken, zoals het heldere instrument blootlegt wat een groots musicus Schiff is.