Dode bij schietpartij naast basisschool Zaandam - verdachte aangehouden

De politie heeft de plek van de schietpartij in Zaandam afgezet.
De politie heeft de plek van de schietpartij in Zaandam afgezet. Foto ANP / Olim Bajmat

Bij een schietpartij in een woonwijk in Zaandam is vanmiddag één dode gevallen. Het gaat volgens de politie om een man van 43 jaar. Het schietincident vond pal naast het schoolplein van een basisschool plaats.

Twitter avatar POL_ZAW POL_ZAW Update schietincident: 1 persoon overleden #J.Kruijverstraat #Zaandam. Onderzoek gaande. Heeft u iets gezien/info? 0900-8844.

Update 18.46 uur: 
De politie heeft in Amsterdam-Noord een verdachte aangehouden. Hij werd opgepakt in verband met de brandende bestelbus, die na de liquidatie werd gevonden en die mogelijk is gebruikt bij de moord. Dat heeft de politie laten weten, meldt persdienst ANP. De man werd op basis van zijn signalement aangehouden in de buurt van het busje. Hij zit vast en wordt ondervraagd.

Update 17.17 uur: Jeroen Wetzels, verslaggever van RTL Nieuws, meldt op gezag van de politie dat het gaat om de 43-jarige Lucas Boom. De politie onderzoekt een brandende auto, gevonden in Amsterdam-Noord, die mogelijk is gebruikt door de verdachte(n). De politie was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Op het moment dat de kogels werden afgevuurd - even na 12.00 uur vanmiddag - waren er kinderen buiten aan het spelen. Volgens onze verslaggever Freek Schravesande, die in Zaandam is, hebben zij het incident kunnen zien. Hij zegt:

“Van het schoolplein naar het lichaam is ongeveer vijftig meter. Toen werd geschoten waren er kinderen op het plein. Groep 3, 4 en 5 hadden pauze en speelden buiten. Omstanders hier zeggen dat ook het zoontje van het slachtoffer hier op school zit.”

Slachtoffer is 43-jarige man

Meer dan dat het om een 43-jarige man uit Amsterdam gaat kan de politie voorlopig nog niet melden. Het Parool en de NOS schreven eerder dat het slachtoffer de Amsterdamse beroepscrimineel Lucas Boom is, die vorig jaar nog werd veroordeeld voor het binnenhalen van een grote partij cocaïne via de haven van Antwerpen. De politie kan daar nu nog niets over zeggen.

Twitter avatar POL_ZAW POL_ZAW Het slachtoffer v. schietinc. #Zaandam is ’n 43-jarige man uit Amsterdam (en dus niet een 41-jarige man, zoals eerder abusievelijk vermeld).

Omstander: drie mannen schoten

Een omstander die werkt bij een apotheek laat weten dat ze gemaskerde mannen heeft zien schieten. Onze verslaggever Schravesande zegt daarover:

“Toen ze medicijnen aan het bijvullen was keek ze uit het raam van de apotheek. Ze zag mannen met zwarte pakken op het slachtoffer schieten met een lange, slanke mitrailleur. Eerst waren dat twee mannen en daarna nog een.”

Ook het Noordhollands Dagblad schreef al dat de liquidatie zou zijn uitgevoerd door drie mannen met mitrailleurs, die uit een bestelbusje stapten. Dat bestelbusje heeft de apotheekmedewerkster niet gezien, maar andere buurtbewoners laten weten dat ze een vergelijkbaar voertuig gisteravond in de straat hebben zien staan.

Een bruin busje

Niet veel later maakte de politie van Zaandam bekend op zoek te zijn naar een bruin of leverkleurig busje, omdat dit mogelijk gebruikt is als vluchtvoertuig. Ook staat er volgens ANP politie bij de Coentunnel, waar het verkeer richting Amsterdam doorheen rijdt. Ook op de A4 bij Schiphol en bij andere uitvalswegen staan agenten.

Twitter avatar POL_ZAW POL_ZAW Update schietincident: Mogelijk bruin bestelbusje betrokken geweest bij schietincident #Zaandam. Heeft u informatie? bel 0900-8844.

Kinderen basisscholen opgevangen

De schietpartij vond plaats in de J. Kruijverstraat, waar drie basisscholen in de buurt staan. De kinderen van die scholen worden nu opgevangen in verband met “de impact van het schietincident”. Onze verslaggever Schravesande zegt daarover:

“Ik zag net een meisje huilend in de auto bij haar vader. Je merkt de impact van de schietpartij bij kinderen: sommigen zijn heel druk, maar een ander meisje stond te trillen en weer anderen huilen.”

Twitter avatar PLuchtenberg Peter Luchtenberg Ouders worden opgevangen in speelzaal. Kinderen worden nog gescheiden gehouden. #zaandam http://t.co/NkVIhF0QRY
Twitter avatar POL_ZAW POL_ZAW update schietincident #Zaandam: kinderen en hun ouders van naastgelegen scholen worden opgevangen ivm impact van schietincident.

Opsporing Verzocht

Vanavond besteedt het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht aan de liquidatiezaak. Dat heeft de politie op Twitter laten weten:

Twitter avatar POL_ZAW POL_ZAW Vanavond in Opsporing Verzocht aandacht voor de dodelijke schietpartij in Zaandam. Om 20.30 uur op NPO1. #OpsporingVerzocht

De locatie van de schietpartij