Ils étaient les Brigades Rouges

In Italië staan de jaren zeventig ook wel bekend als de ‘loden jaren’. In de periode tussen 1976 en 1980 werden er bijna tienduizend politiek gemotiveerde aanslagen gepleegd door verschillende terreurgroepen. In het tweeluik Ils etaient les Brigades Rouges (2011) vertelt regisseur Mosco Boucault over de geschiedenis van de Rode Brigades, de bekendste terreurorganisatie uit die tijd. De extreemlinkse Rode Brigades werden in 1970 door studenten opgericht en zijn onder meer verantwoordelijk voor de moord op de christen-democratische leider en ex-premier Aldo Moro in 1978. Na 55 dagen gevangenschap werd zijn lichaam op 9 mei van dat jaar gevonden in de kofferbak van een auto. Vier leden die Moro destijds ontvoerden en vermoordden (Raffaele Fiore, Prospero Gallinari, Valerio Morucci en Mario Moretti) komen in deze reconstructie aan het woord. In het eerste deel praten ze over hun jeugd en het ontstaan van de organisatie. De documentaire eindigt op 9 mei 1978. De Rode Brigades gaan daarna nog tien jaar door met hun gewelddadige strijd. Jaren vol moorden, interne strijd en arrestaties. Volgende week deel twee.