Dochter Nemtsov vlucht na bedreigingen naar buitenland

Zjanna Nemtsova heeft Rusland verlaten. De dochter van de vermoorde politicus voelt zich niet meer veilig.

Tv-presentatrice Zjanna Nemtsova, dochter van de vermoorde politicus Boris Nemtsov, heeft Rusland na bedreigingen verlaten. Dat heeft ze bevestigd aan haar werkgever, het Russische mediabedrijf RBK. Nemtsova wilde niet zeggen waar ze zich precies bevindt.

Afgelopen weekend berichtte The Times al dat Nemtsova Rusland was ontvlucht, na een voortdurende stroom bedreigingen. „Ga niet de politiek in als je gewoon wilt leven!”, citeert de Britse krant uit een van de berichten aan het adres van Nemtsova. Volgens de tv-journaliste is het klimaat na de moord op haar vader „snel verslechterd.” Ze maakt zich ernstige zorgen over haar collega-journalist en politicus Vladimir Kara-Moerza, die met ernstige vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis ligt, nadat hij een documentaire had gepubliceerd over de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. In het gesprek met The Times legde Nemtsova „de politieke verantwoordelijkheid” voor de moord op haar vader bij het Kremlin.

Vandaag publiceert de Russische onafhankelijke krant Vedomosti een ingezonden brief van Zjanna Nemtsova, met als titel ‘Propaganda doodt’. De brief is een aanklacht tegen de Russische staatsmedia, die zich volgens Nemtsova schuldig maken aan strafbare feiten door het „zaaien van haat” tegen de Russische oppositie en de Oekraïense regering.

Boris Nemtsov werd op 27 februari in Moskou vermoord. De Russische justitie heeft vijf Tsjetsjeense verdachten opgepakt. Hoewel de Russische kranten wekelijks nieuwtjes brengen, is onduidelijk hoever het onderzoek is gevorderd.

Hoofdverdachte Zaoer Dadajev heeft een eerder afgelegde bekentenis ingetrokken. De mogelijke opdrachtgever, een hoge officier van Kadyrovs veiligheidstroepen, wordt nog gezocht. Volgens Russische media heeft deze Roeslan Geremejev zich verschanst in Tsjetsjenië.