Media

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media?

Taxichauffeurs maken weer eens ruziën

Grote verrassing: er is weer eens bonje in de taxiwereld. Dit keer niet op Amsterdam Centraal maar op Schiphol. Dat meldt de Volkskrant. Er is ruzie tussen chauffeurs die een speciale Schipholvergunning hebben en dus het recht hebben passagiers vanaf de luchthaven te vervoeren en chauffeurs die het papiertje niet hebben maar wel ritten aanbieden.

De strijd ontstond, meldt de krant, nadat het gerechtshof in Amsterdam oordeelde dat de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Haarlemmermeer die de speciale vergunning voorschreef strijdig is met de Wet personenvervoer.

De taximaatschappijen die dure vergunningen betalen klagen dat zij heel veel geld hebben geïnvesteerd in mooie auto’s en de benodigde papieren om passagier in stijl te vervoeren. Hun ritten worden nu afgepakt door ‘ronselaars’ die passagiers in de buurt van de aankomsthal aanspreken.

Cruciaal verhoor omkoopaffaire SBM Offshore in Brazilië

Het wordt een spannend dagje in Schiedam. Vanaf het hoofdkantoor van SBM Offshore zal men vandaag de ontwikkelingen in Brazilië nauwlettend volgen. De man die namens het offshore-bedrijf tot 2012 miljoenen dollars smeergeld betaalde, moet voor een hoorzitting in het Braziliaanse parlement verschijnen, schrijft het Financieele Dagblad.

Als het verhoor nadelig voor SBM verloopt en de Braziliaanse justitie besluit dat SBM geen nieuwe orders meer mag aannemen in Brazilië dan is dat een enorme klap. Brazilië is goed voor 60 procent van de omzet van SBM, schrijft het FD.

De zaak draait om betalingen van ene Faerman, een tussenpersoon namens SBM Offshore. Hij zou ambtenaren en werknemers van staatsoliebedrijf Petrobas van 2007 tot 2012 hebben omgekocht. SBM zou hem volgens de Nederlandse Openbaar Ministerie bijna 140 miljoen dollar hebben betaald.

Kritiek op nieuwe werkwijze Schiphol: beveiligingscheck duurt te lang

Het duurde zondag wel erg lang om door de nieuwe beveiliging van Schiphol te komen. Dat meldt de NOS.

Sinds begin deze maand voert Schiphol de controle niet meer aan de vertrekgates. In plaats daarvan wordt iedereen centraal gecontroleerd bij het betreden van de vertrekhal. Schiphol wil dat passagiers maximaal tien minuten doen over de controle, maar zondag liepen wachttijden op tot drie kwartier.

Het was onverwacht druk, zegt een woordvoerder. Er waren 182.000 passagiers, evenveel als op een extreem drukke vakantiedag. Schiphol was daardoor verrast en had te weinig personeel beschikbaar om alle controlepoorten open te gooien. Uiteindelijk heeft niemand zijn vlucht gemist, meldt de luchthaven.