Dagkalender van de Wereldliteratuur: Charles Dickens stierf 145 jaar geleden

Voor zijn ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’ bekijkt Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag aandacht voor Charles Dickens, Engelands beroemdste schrijver na Shakespeare die vandaag 145 jaar geleden stierf.

Voor zijn ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’ bekijkt Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag aandacht voor Charles Dickens, Engelands beroemdste schrijver na Shakespeare die vandaag 145 jaar geleden stierf.

Charles Dickens’ beroemdste roman David Copperfield, over een wees die na veel ellende opgroeit tot een beroemd schrijver, is geen verkapte autobiografie. Maar de uit Zuid-Engeland afkomstige Dickens exploiteerde zijn verleden als een goudmijn. Een kort verblijf als twaalfjarige in een Londense fabriek (toen zijn vader wegens schulden in de gevangenis zat) leverde stof voor great_expectations_Hongelukkige-kinderenromans als Oliver Twist en The Old Curiosity Shop; zijn baantje als parlementsverslaggever scherpte zijn oor voor de karikaturale retoriek van de hogere klassen (die hem onder meer van pas kwam in zijn meesterwerk Bleak House), en zijn andere journalistieke werk bracht hem in aanraking met de Londense armoede en misdaad die in zijn werk een steeds grotere rol gingen spelen.

Dickens werd een instantberoemdheid door zijn als feuilleton gepubliceerde komische romandebuut The Pickwick Papers (1836-1837) dat net als David Copperfield, Nicholas Nickleby (1838-1839) en het deels in Amerika spelende Martin Chuzzlewit (1843-1844) geënt was op de 18de-eeuwse picareske romans van Lawrence Sterne, Henry Fielding en Tobias Smollett.

Zijn latere feuilletons (zoals Hard Times en Little Dorrit) zijn pessimistischer van aard, hoewel Dickens het oorspronkelijke einde van Great Expectations (over een jongen die in al zijn ambities wordt teleurgesteld) in een happy ending veranderde. Aan zijn inventieve plots en zijn vermogen om sentiment te doseren, ontleent Dickens zijn huidige status als populairste en invloedrijkste schrijver van de Victoriaanse tijd; zijn romans verdienen het ook om gelezen te worden om de superieure retoriek, mooie beeldspraak, humoristisch getekende personages en briljant benaderde spreektaal, waarin zich Dickens’ liefde voor het theater weerspiegelt.

Voor meer afleveringen van deze ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.