68 mille tekort. Dat moet de NAM betalen

Groningers eisen compensatie voor waardedaling van vastgoed door gaswinning, nog vóór hun huis is verkocht. Hoe bereken je die?

Ger Warink uit Loppersum wilde de rechters zelf in de ogen kijken. De dames en heren edelachtbaren die in Assen beslissen over zijn toekomst. Zijn pensioen zit in zijn winkel – hij is eigenaar van de noordelijkste muziekhandel van Nederland. Of beter: „Mijn pensioen, dat ís de winkel.”

Maar wat brengt onroerend goed nog op in hartje gasbevingsland? De middenstander heeft het huis van zijn ouders met ruim een ton verlies moeten verkopen. Van de waardevermindering schrijven taxateurs 13 procent toe aan de economische crisis. „Dan blijf je achter met een gat van 68.000 euro. Dat moet de Nederlandse Aardolie Maatschappij betalen.”

Afrekenen voor de waardedaling door aardbevingen. Of een pand nou is verkocht is of niet, scheuren heeft of nog schadevrij is. Bijna 900 gedupeerde huiseigenaren en twaalf woningcorporaties uit het Groningse aardbevingsgebied vroegen de rechters in Assen gisteren om een principe-uitspraak. Ze willen dat de NAM hen op voorhand „snel, adequaat, deugdelijk en redelijk” compenseert: „Groningen heeft lang genoeg gewacht.”

Het gaswinningsbedrijf, betoogden advocaten Pieter Huitema en Ruud Glas in een bloedhete zittingszaal, is aansprakelijk voor de waardedaling van de 100.000 woningen van hun cliënten. Die schade loopt opgeteld in de miljarden. Daar zijn de gasbevingen debet aan. Glas tot de rechtbank: „We vragen u de NAM via een collectieve regeling tot schadevergoeding te veroordelen.” Huitema: „Bij een volgende procedure kunnen gedupeerden dan individuele schade claimen.”

Maar de NAM peinst er niet over om op voorhand af te rekenen, betoogde raadsman Marnix Leijten. „Dat is een slag in de lucht. De huizenmarkt in de regio is daarvoor te volatiel. Het leidt tot volstrekte willekeur met over- of ondercompensatie tot gevolg.”

Het gaswinningsbedrijf compenseert nu alleen als een huis is verkocht en „een huiseigenaar de pijn in zijn eigen portemonnee voelt”. Sinds januari vorig jaar heeft de NAM 65 keer gecompenseerd voor een lagere verkoopprijs door aardbevingsrisico’s. Van de verkoopprijs werd 2 tot 5 procent bijgepast.

„Ongeloofwaardig laag”, vinden de advocaten van de huiseigenaren en woningcorporaties – zij schatten de waardedaling op 5 tot 20 procent. Bovendien lopen de Groningers die hun huis niet kunnen verkopen op deze manier compensatie mis. Wat als je rijtjeshuis vastzit aan een gestut huis? Wie wil dat buurhuis kopen? Of een Jarino-woning, waarvan er in Loppersum om veiligheidsredenen veertig op rij gesloopt worden? Glas: „Dit is besmet gebied. Groningers zitten opgesloten in onverkoopbare huizen.”

Waarom gaat u niet met elkaar om tafel, probeerde rechtbankvoorzitter Ger Vermeulen nog. Maar daar zien beide partijen geen heil meer in. Ze hebben elkaar al anderhalf jaar schriftelijk bestookt en stonden zeven uur als kemphanen tegenover elkaar. Voor het oog van honderden Groningers; TV Noord zond de rechtszaak live uit.

De rechters – uit Overijssel omdat medewerkers van de Rechtbank Noord-Nederland bij de gedupeerde huiseigenaren zijn aangesloten – doen op woensdag 2 september uitspraak.

Dan wachten we nog even met afrekenen, reageert Ger Warink uit Loppersum. „Ik verwacht meer compensatie voor het huis van mijn ouders dan de 5.000 euro die de NAM nu biedt.”