Depressie en rugpijn geven mensen wereldwijd meeste last

Slechts één op de 20 wereldbewoners mankeert niets, ze hebben geen langdurige kwalen of ziekten. De anderen hebben altijd wat. Veel mensen hebben méér dan één chronische ziekte. Een derde van de wereldbewoners heeft er meer dan vijf.

De cijfers komen uit een een gigantisch onderzoek naar de wereldwijde ziektelast – de Global Burden of Disease– in 188 landen. De resultaten zijn vanmorgen online gezet door The Lancet. Het artikel over 2.638 ziekten en kwalen is 60 pagina’s dik, een voor The Lancet ongekende omvang.

Rugpijn en depressie zijn de kwalen die wereldwijd de grootste last veroorzaken. Overal staan die kwalen in de toptien van ziekten met het grootste verlies aan levenskwaliteit. Andere psychiatrische ziekten dan depressie, zoals schizofrenie, en andere spier- en gewrichtsziekten (nekpijn), alcoholisme, zenuwziekten en chronische luchtwegziekten staan ook vaak in de lijst van ziekten die erkend worden als handicap.

In Nederland bestaat de topvijf van die kwalen uit rugpijn, nekpijn, angststoornissen, migraine en depressie. Wereldwijd staat rugpijn op de eerste plaats. Rugpijn is zowel een ziekte van mensen die zware en vaak eentonige lichaamsarbeid doe als van mensen die hun werk grotendeels zittend doen. Depressie staat op plaats twee van de wereldlijst, gevolgd door bloedarmoede (door ijzergebrek), nekpijn en gehoorverlies.

Op de lijsten met chronische ziekten is kritiek omdat mensen officieel wel ziek zijn, maar zichzelf vaak niet ziek voelen.

Ook ziekten die snel overgaan zijn geteld in dit onderzoek. De topper is verkoudheid, met 18,8 miljard geregistreerde snotneuzen. Iedereen is dus gemiddeld 2,5 keer per jaar verkouden. Met 2,7 miljard episoden staat diarree op twee.