Zesde dode in Zuid-Korea door MERS-virus, scholen gesloten

De temperatuur van leerlingen op een basisschool in Seoul wordt opgemeten in verband met de dreigende verspreiding van MERS.
De temperatuur van leerlingen op een basisschool in Seoul wordt opgemeten in verband met de dreigende verspreiding van MERS. REUTERS/Yoon Dong-jin/Yonhap

In Zuid-Korea is een zesde persoon omgekomen door het MERS-virus. Uit angst voor verdere verspreiding van het virus zijn 1.870 scholen gesloten. Meer dan 2.000 mensen die met patiënten in aanraking zouden zijn geweest zitten uit voorzorg thuis.

Volgens persbureau Reuters zijn er in Zuid-Korea nu 87 mensen geïnfecteerd met MERS sinds het virus vorige maand opdook. De zesde dode is een 80-jarige man.

De Zuid-Koreaanse overheid heeft gisteren toch de namen bekendgemaakt van de 24 ziekenhuizen waar MERS-geïnfecteerden lagen. Eerder wilde de overheid dat niet doen, omdat mensen die ziekenhuizen dan zouden ontwijken. Op een persconferentie zei premier Choi Kyung-hwan dat hij denkt dat het virus zich niet snel verder zal verspreiden.

“Tot nu toe zijn alle MERS-gevallen overgedragen in een ziekenhuis; er is geen ander geval dat voortkomt uit een andere sociale setting. We denken dat we de uitbraak onder controle kunnen krijgen.”

Hoe kwam MERS in Zuid-Korea?

MERS (staat voor: Middle East Respiratory Syndrome) en komt in Saoedi-Arabië voor. In een aantal landen, waaronder Libanon, is de afgelopen jaren een uitbraak geweest. Het virus belandde vorige maand in Zuid-Korea vanwege een medische fout, zegt onze wetenschapsredacteur Wim Köhler:

“Een Zuid-Koreaans reiziger die in MERS-gebied was, werd ziek bij terugkomst. Op 11 mei is hij opgenomen. Hij is onzorgvuldig verzorgd, zonder de juiste voorzorgsmaatregelen. Toen zijn andere mensen besmet geraakt, en die hebben weer anderen besmet. Nu dreigt er paniek. Bij iemand met koorts en ernstige luchtweginfectie hoort de dokter tegenwoordig de vraag te stellen: hebt u de afgelopen drie weken in Arabische landen gereisd, en contact met kamelen gehad?”

Hoe gevaarlijk is MERS?

Sinds MERS, gelieerd aan SARS, in september 2012 in Saudi-Arabië is ontdekt, zijn er bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 1190 gevallen bekend, waarvan minstens 444 met een dodelijke afloop. Het virus verspreidt zich vooral via kamelen; mensen kunnen het alleen bij nauw contact via speeksel op elkaar overdragen. Geïnfecteerden hebben koorts, ademproblemen, longontsteking en nierfalen. Er is geen vaccin tegen MERS. Zo’n 36 procent van alle patiënten is eraan overleden.