Wiggins verpulvert uurrecord

Bradley Wiggins tijdens zijn geslaagde recordrace.
Bradley Wiggins tijdens zijn geslaagde recordrace. Foto Tim Ireland/ap

Wielrenner Bradley Wiggins heeft het werelduurrecord verbeterd met een uitzonderlijk ruime marge. Op de baan van zijn geliefde Velodrome in Londen reed de 35-jarige Brit gisteravond een afstand van liefst 54,526 kilometer. Daarmee verpulverde hij het oude record van zijn landgenoot Alex Dowsett (52,937). De winnaar van de Tour de France in 2012 beheerst de race tegen de klok als geen ander. Hij is regerend olympisch en wereldkampioen tijdrijden op de weg en meervoudig olympisch kampioen achtervolging op de baan. Wiggins ging vooraf uit van een schema dat hem tot 55 kilometer en 250 meter moest brengen. Dat lukte niet, waarschijnlijk omdat de luchtdruk tijdens zijn recordpoging hoog was. Wiggins nam in april na Parijs-Roubaix afscheid als wegrenner. Hij wil zijn loopbaan tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro op de baan afsluiten. De Brit is al in het bezit van vier gouden, een zilveren en twee bronzen olympische plakken. (ANP)