‘Ook Blatter en Mbeki wisten van smeergeld WK 2010’

FIFA-voorzitter Sepp Blatter en de toenmalig Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki zouden kennis hebben gehad van de omstreden betaling van 10 miljoen dollar die de wereldvoetbalbond namensZuid-Afrika overmaakte aan het Caraïbisch voetbal. Dat zou volgens de Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times blijken uit een e-mail van FIFA’s secretaris-generaal Jérôme Valcke uit 2007.

De betaling wordt in een FBI-onderzoek aangemerkt als smeergeld. In de e-mail, niet integraal gepubliceerd, zou Valcke gewag maken van „discussies tussen FIFA en de Zuid-Afrikaanse overheid, en tussen onze president (Blatter) en president Mbeki” over de betaling.

Zuid-Afrika zou zich voor de verkiezing van de organisatie van het WK 2010 verzekerd hebben van de stem van FIFA-bestuurslid Jack Warner uit Trinidad en Tobago door hem dit bedrag in het vooruitzicht te stellen. Warner is één van de veertien verdachten in het FBI-onderzoek. FIFA ontkende vorige week dat het om smeergeld ging. De 10 miljoen zou op verzoek van de Zuid-Afrikaanse overheid uit WK-fondsen van de FIFA zijn betaald „ten behoeve van de Afrikaanse diaspora in de Caraïben”.

Uit documenten in handen van BBC blijkt dat een deel op Warners privérekeningen terechtkwam. (NRC)