Media

Over deze vijf dingen gaat het vanavond bij Apple

Foto EPA

Wanneer kun je bij de Albert Heijn betalen met Apple Pay? Durft Apple te vertellen hoeveel Watches er zijn verkocht? Kan de iPad eindelijk twee apps tegelijk draaien en wat heeft Apples nieuwe muziekdienst dat Spotify of Deezer niet hebben?

Deze en andere vragen worden - waarschijnlijk - beantwoord op WWDC. Dat is de presentatie voor ontwikkelaars die Apple deze week in San Francisco houdt. In het Moscone Center, op precies dezelfde plek waar Google en Microsoft nog niet zo lang geleden hun nieuwe software en diensten toonden.

Normale mensen zitten vanavond rond zeven uur aan tafel, leggen de kinderen in bed of gaan naar de sportschool. Apple-adepten eten met het bord op schoot en kijken anderhalf uur naar de WWDC-hoogmis: The Epicenter of Change, een reclameriedel van ’s werelds grootste techbedrijf, via apple.com/live.

En waar gaat het eigenlijk over? Dit zegt de glazen bol:

Apple Pay

Betaalsysteem Apple Pay (tikje met de iPhone bij de kassa) wordt waarschijnlijk uitgebreid naar Canada en Europa (Groot-Brittannië). Ook verwacht: meer cijfers over Apple Pay-gebruik, en de mogelijkheid om bonnen en kortingsacties te koppelen. Elk techbedrijf gaat betalingen via de smartphone aanbieden, want Apple Pay krijgt concurrentie van Android Pay, Samsung Pay en Amazon Pay.

Apple Music/ iTunes streaming

Een nieuw muziekabonnement van Apple moet de afkalvende downloadmarkt compenseren. Gebaseerd op het aangekochte Beats Music en het antwoord op diensten als Spotify, Pandora en Deezer. Apple zal exclusieve content willen bieden om gebruikers te lokken. Als het maar geen nieuw U2-album is. Het is ook nog de vraag of Apples muziekdienst meteen in Nederland beschikbaar is.

Apple Watch

Hopelijk laat Apple ook wat horen over de verkochte aantallen horloges, hoewel de levering niet echt vlekkeloos verliep. De Apple Watch zal vanaf 26 juni in meer landen te koop zijn (maar niet in Nederland). Ontwikkelaars hopen op beter gereedschap om apps te kunnen bouwen.

IOS9

WWDC is dé plek om nieuwe functies in het besturingssysteem aan te kondigen, zodat ontwikkelaars er hun apps op aan kunnen passen. iOS9, de nieuwe versie voor je iPhone en iPad, zou het scherm kunnen splitsen, zodat je meerdere apps tegelijk kunt draaien. Het scherm is er groot genoeg voor, de processor kan het makkelijk aan. En het is een functie die al jaren in Android en Windows zit.

Net als de mogelijkheid om verschillende gebruikersprofielen aan te maken, een functie die iOS nu ook zou kunnen krijgen. Overigens; die splitscreen optie was ook voorspeld voor iOS8. Geen garantie, dus. iOS9 zou ook op oudere iPhones (tot en met de 4s) werken. 

Ook verwacht: een nieuwe versie van OS X voor de Mac.

Things of Apple

Apparaten in je huis bedien voortaan met de HomeKit van Apple. Internet of things, weet je wel. HomeKit was al een jaar geleden aangekondigd, nu komen er de eerste apparaten voor uit. Het doel: één afstandsbediening voor je hele huishouden, in plaats van tientallen verschillende apps.

Meer verrassingen? Misschien iets met Apple TV. De verwachtingen voor nieuwe hardware zijn niet hooggespannen.