VN veroordeelt Israël en Hamas vanwege schending kinderrechten

Kinderen spelen nabij een Nederlandse patrouille in Tarin Kowt in Afghanistan in december 2008.
Kinderen spelen nabij een Nederlandse patrouille in Tarin Kowt in Afghanistan in december 2008. Foto ANP/Rick Nederstigt

De Verenigde Naties hebben in een rapport scherpe kritiek geuit op Israël en de Palestijnse beweging Hamas vanwege ernstige schendingen van kinderrechten. Ondanks de kritiek zijn beide partijen niet op de zwarte lijst van de VN van partijen die kinderrechten schenden in conflicten gezet.

Vooral Israël wordt zwaar bekritiseerd in het rapport, dat is opgesteld door de speciale VN-gezant voor kinderrechten Leila Zerrougui uit Algerije. Zij spreek van een “ongekende en onacceptabele impact op kinderen” tijdens het optreden van het Israëlische leger in de zomer van 2014. Volgens een onderzoek van de VN heeft Israël zeven VN-scholen onder vuur genomen. Ook hadden Palestijnse militanten hun toevlucht genomen tot de verlaten schoolgebouwen.

Israël begon in juli vorig jaar een grondoffensief na maanden van luchtaanvallen vanuit beide kampen. Bij de strijd, die vijftig dagen duurde, kwamen 2.100 Palestijnen, onder wie 540 kinderen, en 73 Israëliërs om het leven.

Lijst met IS, al-Qaeda en Talibaan

In het rapport had Zerrougui aangeraden de twee partijen toe te voegen aan de zwarte lijst, maar bronnen binnen de VN zeggen tegen persbureau Reuters dat secretaris-generaal Ban Ki-Moon er persoonlijk voor gezorgd heeft dat ze er niet op terecht zijn gekomen. Op de lijst staan terroristische organisaties als Islamitische Staat (IS), al-Qaeda en de Talibaan.

In het rapport worden 23 conflicten genoemd waar kinderrechten worden geschonden. De vijf dodelijkste gebieden waren het afgelopen jaar Afghanistan (710 kinderen omgekomen), Irak (679), de Palestijnse gebieden (557), Syrië (368) en het Sudanese Darfur (197). Lang niet alle gebieden staan op de zwarte lijst van de VN.