Teruggekeerde Syriëganger veroordeeld tot vier jaar cel

Tekening van Mohamed A. voor de rechtbank in Dordrecht, tijdens een zitting in augustus vorig jaar.
Tekening van Mohamed A. voor de rechtbank in Dordrecht, tijdens een zitting in augustus vorig jaar. ANP/ Aloys Oosterwijk

De 22-jarige Mohamed A. uit Delft is veroordeeld tot vier jaar cel vanwege het voorbereiden van een overval met als doel de buit te gebruiken voor de jihad in Syrië. Dat heeft de rechter in Rotterdam zojuist bepaald, meldt persdienst ANP.

Het OM had vier jaar celstraf geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Hij is volgens de rechter een teruggekeerde militante Syriëganger. Jejoen Bontinck, een Vlaming van wie zelf nog voor de Belgische rechter vast moet komen te staan wat hij in Syrië heeft gedaan, heeft hem op een foto herkend als lid van de Islamitische Staat (IS). Ook sprak A. in afgeluisterde gesprekken met vrienden over de kalasjnikov als zijn beste vriend, die hij geblinddoekt in elkaar kan zetten.

A. werd aangehouden toen hij de overval wilde plegen, in de haven van Scheveningen. In de auto vond de politie drie vuurwapens en munitie, waaronder een revolver. De overval kon volgens het OM worden voorkomen doordat A. aan undercoveragenten had verteld over de vuurwapens.

De zaak tegen A. kwam aan het rollen door een ambtsbericht van de AIVD. Daarin stond dat A. zich na terugkeer in Nederland teruggetrokken en radicaal gedroeg. De AIVD luisterde gesprekken af tussen A. en anderen in een auto. Hij sprak onder meer over de strijd in Syrië, en over een mogelijke aanslag op een politicus die in de gemeenteraad van Den Haag had gezeten, waarbij de naam Wilders viel.

De advocaat van A. zegt dat A. in Syrië was om humanitaire hulp te verlenen. Zijn praatjes over wapens zouden stoerdoenerij zijn, om anderen te imponeren.