Regeringspartij wint Mexicaanse verkiezingen

De Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) van de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto behoudt de meerderheid in het Congres. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de verkiezingen, meldt persbureau AFP.

Leraren verbranden stemboxen bij een stembureau in Oaxaca, Zuid-Mexico. Met de poster vragen ze aandacht voor het lot van de 43 verdwenen studenten.
Leraren verbranden stemboxen bij een stembureau in Oaxaca, Zuid-Mexico. Met de poster vragen ze aandacht voor het lot van de 43 verdwenen studenten. EPA / Mario Arturo Martínez

De Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) van de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto behoudt haar meerderheid in het Congres. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de verkiezingen, meldt persbureau AFP.

De PRI (al decennia aan de macht) heeft zo’n dertig procent van de stemmen behaald. De conservatieve Nationale Actiepartij haalde zo’n 22 procent van de stemmen.

Veel drugsgerelateerd geweld

De verkiezingen in Mexico kenmerkten zich door geweld. In de aanloop ernaartoe zijn verschillende kandidaten gedood door leden van drugskartels. Zo werd een burgemeesterskandidaat doodgeschoten toen hij campagne voerde op een vol stadsplein. Bovendien plunderden groepen gewapende mannen stembureaus en verbrandden zij stembiljetten.

Daarbij was er protest van onder meer leraren en studenten, die verkiezingen een schijnvertoning vinden en denken dat het geweld toch wel zal aanhouden, wie er ook aan het roer zit. Zo viel een lerarenunie de kantoren van vijf politieke partijen aan in de zuidelijke staat Chiapas. En in Guerrero werden explosieven gegooid in het kantoor van de conservatieve partij. In zowel Oaxaca als Guerrero werden tienduizenden stembiljetten verbrand door demonstranten.

https://www.youtube.com/watch?v=g_g5cG-zNjI

43 verdwenen studenten

Ook de ouders en vrienden van de 43 studenten die vorig jaar verdwenen, lieten van zich horen in protesten. Ze wilden dat er een antwoord zou komen op de vraag wat er met de studenten is gebeurd, vóór er verkiezingen zouden worden gehouden. De regering houdt vol dat de misdaad is opgelost, maar forensische experts betwisten de lezing van de regering. Die luidt dat studenten door de burgemeester van de stad Iguala aan het plaatselijke kartel zijn overgedragen, en vervolgens verbrand.

Onze buitelandredacteur Maartje Somers schreef daarover in NRC Handelsblad (€):

“De landelijke, woedende protesten over hun nog altijd niet compleet opgehelderde verdwijning zijn uitgedoofd, maar ouders en vrienden van de studenten blijven, gesteund door ngo’s, opheldering vragen van de overheid. Ze zijn ervan overtuigd dat alle lagen van bestuur, politie, leger en georganiseerde misdaad samenwerken bij het exploiteren van de grondstoffen (goud) en drugsroutes in het straatarme, maar strategisch gelegen Guerrero. Hun beweging, die zelfbestuur voor dorpen en stadjes wil, heeft in 43 van de 81 gemeenten van Guerrero voet aan de grond.”