Familie mag slachtoffers scheepsramp China niet zien

Familieleden van slachtoffers van de zwaarste Chinese scheepsramp in zeventig jaar hebben vandaag, niet ver van de locatie waar op de Yangtze de Oostelijke Ster met 456 opvarenden in zeer zwaar weer verging, geprotesteerd tegen het gebrek aan informatie. Nadat het bijna 25 jaar oude cruiseschip, eigendom van een verliesgevend staatsbedrijf, overeind was getild zijn 432 lichamen van de hoofdzakelijk gepensioneerde passagiers en van de bemanningsleden geborgen. Naar nog tien opvarenden wordt gezocht, tot aan het tweeduizend kilometer stroomafwaarts gelegen Shanghai.

Familieleden klagen niet alleen over het totale gebrek aan informatie over het onderzoek naar de oorzaak van de ramp en over de berging, maar ook over het feit dat zij de lichamen van hun ouders, ooms en tantes niet mogen zien voor de crematie. Ook mochten ze niet aanwezig zijn bij een officiële rouwdienst op de zevende dag na de ramp.

Lokale autoriteiten vrezen de controle over de gebeurtenissen te verliezen als familieleden worden toegelaten tot de gebouwen waar de honderden lichamen worden bewaard. Ook wordt gevreesd dat begrafenissen uitmonden in demonstraties.