‘Oscar Pistorius komt binnenkort voorwaardelijk vrij’

Atleet Oscar Pistorius in de rechtszaal, 2014.
Atleet Oscar Pistorius in de rechtszaal, 2014. AFP / Siphiwe Sibeko

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius komt mogelijk in augustus voorwaardelijk vrij. Dat meldt persdienst AFP op basis van een gevangenismedewerker.

Een familielid van Pistorius had vandaag ook al tegen Reuters gezegd dat de olympisch atleet binnenkort mogelijk vrijkomt. Volgens de gevangenismedewerker wordt het besluit later deze week genomen. Dat Pistorius al na tien maanden vrij zou komen, is niet opmerkelijk: hij werd veroordeeld met een wetsartikel dat voorschrijft dat minimaal een zesde van de straf in de gevangenis moet worden uitgezeten.

Pistorius zit vast in Pretoria Central Prison in Johannesburg. Daar zitten gevreesde moordenaars, zoals de leider van het doodseskader van het apartheidsregime, Eugene de Kock. Ooit werden hier tegenstanders van de racistische blanke minderheidsregering van Zuid-Afrika geëxecuteerd.

Dient nog een hoger beroep tegen Pistorius

Pistorius werd tien maanden geleden veroordeeld tot vijf jaar cel wegens dood door schuld. Hij schoot zijn vriendin, model Reeva Steenkamp, in 2013 dood door de badkamerdeur. Pistorius heeft altijd beweerd dat hij dacht dat er een inbreker achter de deur stond. Het proces tegen hem duurde zeven maanden. Volgens de rechter was er te weinig bewijs om Pistorius voor moord te veroordelen.

De openbaar aanklagers gaan in hoger beroep tegen de uitspraak. Dat beroep dient in november. Mocht Pistorius dan wél voor moord veroordeeld worden, kan hij een gevangenisstraf van vijftien jaar opgelegd krijgen.