App helpt dader te pakken

Een nieuwe app stelt slachtoffers of getuigen van misdaden tegen de menselijkheid in staat audiovisueel bewijsmateriaal te verzamelen. Met de applicatie kan onder meer de echtheid worden vastgesteld van videobeelden gemaakt op een plaats van een misdrijf. Het project wordt vandaag gelanceerd door de internationale advocatenorganisatie International Bar Association (IBA).

De afgelopen jaren werd vaak vermeend bewijsmateriaal van mensenrechtenschendingen gedeeld op sociale media. Maar de beelden zijn vaak nep, de echtheid is slecht te verifiëren, of het voldoet niet aan de eisen van bewijslast in de rechtszaal, schrijft IBA.

Bij gebruik van de ‘eyeWitness to atrocities’-app worden onder meer de gps-coördinaten, datum en tijd van de opnamen opgeslagen. Ook kan worden nagegaan of beelden al dan niet zijn gemanipuleerd. Ooggetuigen kunnen zelf aangeven of ze anoniem willen blijven. De foto’s, video’s en audio moeten via de app worden gemaakt. Eenmaal opgenomen, wordt het materiaal versleuteld en beschermd opgeslagen, zegt IBA.

Het idee voor de app kwam na ophef over beelden in een documentaire van Channel 4 in 2011. De echtheid van de opnamen van wat leek op de executie van Tamil-opstandelingen door regeringssoldaten, kon ondanks uitgebreide analyse niet worden vastgesteld. De soldaten konden niet op basis van die opnamen worden berecht.