‘Nederland: alleen vluchtelingen opnemen als genoeg landen dat ook doen’

Foto AP/Gaetano Lo Porto
Foto AP/Gaetano Lo Porto Bootvluchtelingen die zijn opgepikt door het marineschip Le Eithne komen aan in de haven van Taranto in Italië.

Nederland is bereid om meer vluchtelingen op te nemen, maar alleen als genoeg andere landen binnen de EU dat ook doen. Volgens RTL Nieuws zou dat blijken uit de officiële kabinetsreactie op het voorstel van de Europese Commissie om migranten te verdelen over alle lidstaten.

Het is maar de vraag of het plan doorgang zal vinden. In veel landen is er weerstand om meer vluchtelingen, die nu nog voornamelijk in Griekenland en Italië verblijven, op te nemen. Frankrijk, Spanje, Hongarije, Slowakije en Estland zijn kritisch. Twee weken geleden meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie nog dat er veel meer duidelijkheid vanuit Brussel moet komen over het herverdeelplan.

40.000 migranten herverdelen

De Europese Commissie wil 40.000 vluchtelingen herverdelen over alle lidstaten. Nederland zou volgens een ingewikkelde verdeelsleutel 2.047 extra migranten moeten opnemen. Als tegenprestatie voor de verlichting die het plan aan Griekenland en Italië biedt, wil de EU dat deze twee landen bootvluchtelingen beter gaan registreren. Andere lidstaten mogen ambtenaren sturen om te controleren of dit ook echt gebeurt.

Nooit eerder kwamen er zo veel bootvluchtelingen naar Europa: dit jaar al zo’n 80.000, volgens de Internationale Organisatie voor Migratie. Italië en Griekenland kunnen de vluchtelingenstroom niet meer aan. Veel vluchtelingen komen bovendien om terwijl ze de gevaarlijke oversteek wagen van Noord-Afrika of het Midden-Oosten naar Europa via de Middellandse zee.

Lees ook het dossier over bootvluchtelingen op nrc.nl en in NRC Handelsblad: Brussel zoekt steun in Europa voor verdeling vluchtelingen (€).