Verzet in Noord-Italië tegen meer opvang

Foto Giovanni Isolino/AFP

Bootvluchtelingen wachten op het schip Phoenix, van de Maltese stichting MOAS, tot ze van boord kunnen in de Siciliaanse havenstad Augusta. Afgelopen weekeinde zijn bijna zesduizend migranten opgepikt op de Middellandse Zee. Hierbij waren onder meer schepen van de Britse en Duitse marine betrokken. Tegelijkertijd keerden regionale bestuurders in het noorden van Italië zich fel tegen plannen van Rome om de opvangmogelijkheden voor migranten in het noorden uit te breiden en hier gebouwen als scholen en kazernes voor te vorderen. De partij Lega Nord ontwikkelt zich steeds meer tot een antimigrantenpartij. „Het is een illusie dat we een bijbelse exodus kunnen ondersteunen en beheersen”, zei Luca Zaia, gouverneur van de regio Veneto.