Litouwse dj Ten Walls is persona non grata na homofobe uitspraken

Screenshot via YouTube

Eerst was daar het Nederlandse PITCH, daarna volgden andere festivals: binnen enkele uren werd de Litouwse producer en dj Ten Walls persona non grata vanwege een tirade op Facebook met daarin enkele homofobe uitspraken. Nu heeft hij ook zelf besloten voorlopig even geen shows te doen. Wat is er precies aan de hand?

De tirade

Ten Walls, echte naam Marijus Adomaitis, is een dj die vooral bekend is van de single Walking with Elephants, die een toptienhit werd in Groot-Brittannië. In een inmiddels verwijderde post op zijn persoonlijke Facebookpagina liet hij zich zeer negatief uit over homo’s, die hij “van een ander ras” noemde en wat zij deden vergeleek met kindermisbruik in de Katholieke Kerk.

“Ik herinner me dat ik muziek produceerde voor een zekere Litouwse muzikant, die me probeerde te hersenspoelen door te zeggen dat ik niet zo conservatief en intolerant over ze (homo’s) moest zijn. Toen ik hem vroeg wat hij zou doen als hij erachter kwam dat de anus van zijn zoon uitgescheurd was door zijn vriend, nou, toen was hij stil.”

Walking with Elephants, Ten Walls’ bekendste nummer:

De eerste excuses

De producer bood zijn excuses aan na de daaropvolgende commotie, maar nam zijn woorden niet expliciet terug en sprak van een “misverstand”:

“Ik wil graag mijn excuses aanbieden voor het bericht dat ik plaatste. Het spijt me dat ik deze beledigende inhoud, die niet mijn echte mening weergeeft, plaatste.”

Het betekende allerminst het einde aan de kritiek, en festivals die Ten Walls op hun affiche hadden staan, kwamen onder druk te staan en werden gevraagd eens goed te kijken of ze een artiest die zulke homofobe uitspraken deed, nog wel wilden hebben.

Waaronder het Nederlandse PITCH, dat op 3 en 4 juli plaatsvindt op het Westergasterrein in Amsterdam:

Twitter avatar Mary_Lou95 Marylou dehepcee @pitch_fest , as a festival in the first country allowing gay marriage, how do you react to @TenWallsMusic statement?
Twitter avatar pitch_fest PITCH Festival @Mary_Lou95 @TenWallsMusic We are looking into it at this moment. We will be back asap.

Niet heel veel later kwam de organisatie met het bericht dat Ten Walls niet meer welkom is volgende maand, omdat zijn uitspraken niet te rijmen zijn met de waarden van het festival:

Hi Everybody,In light of recent comments made by Ten Walls on his Facebook regarding homosexuality, we have decided to…

Posted by PITCH Festival on Monday, 8 June 2015

En er volgden meer…

De organisatie van PITCH was niet de enige die de Litouwer kon mededelen dat hij niet langer hoefde te komen. Ook Mysteryland, het Spaanse SONAR, het Britse Creamfields en het Oostenrijkse Urban Art Forms hebben dit inmiddels gedaan, elk met een soortgelijke verklaring als PITCH.

Maar het is niet alleen bij festivaloptredens gebleven. Inmiddels heeft ook Coda Music Agency, het bedrijf dat voor Ten Walls de boekingen verzorgt, gezegd de samenwerking met hem te beëindigen. Al eerder had dj/producer Fort Romeau, die het voorprogramma voor de Litouwer zou verzorgen later dit jaar, al laten weten dat niet meer te zullen doen.

Ten Walls heeft inmiddels wat uitgebreider excuses aangeboden voor zijn opmerkingen en laten weten dat hij ál zijn aankomende shows - hoeveel precies is onduidelijk - heeft geannuleerd vanwege de commotie.

Last week I wrote a Facebook post that was wrong and completely out of character and the result was a badly written post…

Posted by Ten Walls on Monday, June 8, 2015

Kwam zoiets al eens eerder voor in Nederland?

Het gebeurt niet vaak, maar het is ook niet voor het eerst dat een artiest wordt geweerd vanwege commotie over (homo-onvriendelijke) uitspraken. Een bekend voorbeeld is de ophef rond festival Parkpop in 2010. Die editie werd headliner Snoop Dogg gecanceld om nog steeds onduidelijke redenen: het “open en vriendelijke karakter” van het Haagse festival zou niet gegarandeerd kunnen worden als de Amerikaan zou komen. Zijn vervanger, Beenie Man, mocht echter ook niet komen. Hij staat erom bekend in zijn nummers homofobe teksten op te nemen en zijn komst leidde tot veel kritiek.

De Jamaicaanse reggaeartiest Sizzla was in 2013 niet welkom in de Amsterdamse Melkweg, nadat medewerkers van de concertgelegenheid beelden tegenkwamen van een optreden van hem tijdens een festival in Jamaica, waar hij onder andere zei dat mannen en vrouwen geen seks moeten hebben met iemand van hetzelfde geslacht.