Economie

Koffie halen? Freelance secretaresses denken mee over reorganisaties

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De borrel van netwerkclub Office Heroes – voor freelance secretaresses.

Wie: Twintig secretaresses, onder wie: Amber de Droog, Linda Immink en organisator Hanneke Wessel.

Ze zetten geen koffie en maken ook liever geen kopietjes. Dat is zo achterhaald. Hópeloos ouderwets. De secretaresse van nu denkt mee bij reorganisatieprocessen. En “neemt het heft in eigen handen”: de meest gehoorde zin tijdens de borrel van Office Heroes voor ambitieuze freelance secretaresses in Hoofddorp.

Ze bestaan heus nog wel hoor, zeggen ze, de goede oude secretaresses in loondienst. Die al twintig jaar op dezelfde plek zitten, bij hetzelfde bedrijf. Die al die jaren de telefoon aannemen voor dezelfde baas, voor wie ze ’s ochtends direct koffie gaan halen.

Secretaresses van nu halen geen koffie #officeheroes

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Bij KLM bijvoorbeeld. Daar schrikt de vaste secretaressepoule nogal van het verse freelancersbloed dat de werkvloer op stormt. “Ze zien je als bedreiging”, zegt zelfstandig secretaresse Amber de Droog. “En dat ben je ook.” Want? “Freelance secretaresses hebben vaak net iets meer ervaring, zijn ook wat beter bijgeschoold.” Ze zijn ze nét een stapje voor, leggen ze uit. En altijd op zoek naar hun volgende klus.

Bindingsangst

“Wij hebben bindingsangst”, legt Linda Immink uit. Geknik van de twee naast haar. Het is intussen wel weer tijd voor een nieuwe opdrachtgever, vinden die. De meesten beschikken over een lijstje met bedrijven waar ze nog willen werken: FrieslandCampina, Philips, Sanoma. Vragende blikken richting Hanneke Wessel, de oprichter van de netwerkclub.

Serieuze zaken

Maar die heeft nu even niks. Komt wel weer hoor, zegt ze. “Zolang ze zich maar blijven ontwikkelen. En alle kansen grijpen die zich voordoen.” Zo moeten ze van Wessel meteen reageren op haar oproepen. “Als ik door een bedrijf wordt gebeld met de vraag of ik een inval-secretaresse kan leveren, mail ik de groep. Dan wil ik wel meteen antwoord. Je doet het, of je doet het niet.” Geen gelanterfanter, geen getreuzel. Dit netwerk is voor serieuze zaken.

En prosecco

Al mogen ze voor vertrek wel allemaal even een rubberen eend vissen uit het opblaasbadje in de hoek. Gelach, geklap. De eerste houdt trots een felroze omhoog. Die staat voor een fles prosecco, zegt Wessel. Handig, alvast voor het proosten op die volgende klus.