Kiwi’s schudden Nederlands team ruw wakker

Nederland speelt in groepsfase van Hockey World League gelijk tegen Nieuw-Zeeland na ineenstorting in slotfase

Jeroen Hertzberger zorgde voor het enige Nederlandse doelpunt.
Jeroen Hertzberger zorgde voor het enige Nederlandse doelpunt. Foto FFU

De olympische missie van Max Caldas loopt nog geen gevaar, maar de bondscoach van de Nederlandse hockeymannen schrok zich gisteren dood van wat hij zag: een ploeg die in het laatste kwart tegen Nieuw-Zeeland diep door de ondergrens zakte. „Het sloeg helemaal nergens op. Als dit gebeurt in de kwartfinale, dan lig je eruit. Dat kan niet.”

Aan het einde van de derde ronde van de Hockey World League in Buenos Aires liggen drie tickets klaar voor de Spelen in Rio de Janeiro. Het gelijkspel (1-1) in het groepsduel tegen de Black Sticks, nummer zeven van de wereld, heeft nog geen consequenties voor Nederland, dat de duels tegen Egypte (4-0) en Zuid-Korea (6-2) al eenvoudig had gewonnen. Als morgen Japan wordt verslagen heeft Nederland nog altijd de beste papieren voor groepswinst, met uitzicht op een kwartfinale tegen Spanje.

Maar toch: die late Nieuw-Zeelandse gelijkmaker uit de eerste stafcorner – in de slotminuut – was een ruwe wake up call voor Caldas.

Nieuw-Zeeland, een stugge ploeg die Nederland vorig jaar op het WK in Den Haag ook al op 1-1 wist te houden, was de eerste tegenstander van formaat in Buenos Aires, en dat leverde dus direct problemen op voor de nummer twee van de wereld. „Ik moet bekennen dat ik blij ben dat het nu gebeurt, en niet in de kwartfinale”, zei aanvoerder Robert van der Horst na afloop telefonisch. „Laten we hier in godsnaam lering uit trekken.”

Maar het was uiterst pijnlijk om te zien hoe Nederland een wedstrijd die volledig onder controle leek, in vijftien minuten bijna helemaal weggaf. Langs de kant kon Caldas zijn ogen niet geloven. „De eerste helft was het allemaal goed, we waren agressief, dominant, we hadden alles onder controle”, analyseerde hij naderhand.

Nederland speelde zeker niet groots, maar was wel beter dan de fysiek sterke Nieuw-Zeelanders. De openingstreffer van Jeroen Hertzberger, na twintig minuten, was van grote schoonheid, vooral dankzij de fantastische backhandpass van Robbert Kemperman vanaf de middenlijn. Nederland maakte zaterdag tegen de Koreanen ook al vier prachtige velddoelpunten, met Hertzberger, Billy Bakker, Bob de Voogd en Kemperman.

Maar nu zakte de ploeg steeds verder weg, stapelde fout op fout en mocht zich in de handen knijpen dat de Kiwi’s over te weinig technische bagage beschikken om het eerder af te straffen. In het laatste kwart stortte Nederland alsnog als een kaartenhuis in elkaar, midden in een ongecoördineerd Nieuw-Zeelands slotoffensief. In de laatste minuut volgde hun beloning. En Nederland mocht nog van geluk spreken dat de volgende corner, hoe onterecht gegeven ook, tien seconden voor tijd werd gestopt door de uitblinkende doelman Pirmin Blaak.

Na afloop was het gissen naar verklaringen. Van der Horst wilde zich niet verschuilen achter de drukke speelkalender en de korte voorbereiding die het Nederlands elftal had op het toernooi in Buenos Aires. Door clubverplichtingen in de Euro Hockey League en de play-offs van de hoofdklasse moest Caldas het wekenlang zonder zijn selectie doen. „Dat vind ik geen excuus”, zei Van der Horst. „We hebben na de play-offs goed kunnen trainen, we zijn het langst in Buenos Aires van iedereen.”

Caldas, die na het WK in Den Haag overstapte van de Nederlandse vrouwen naar de mannen, werkte het afgelopen half jaar vooral hard aan de mentale weerbaarheid van zijn spelers. Hockeyen is het probleem meestal niet in die frustrerende, jarenlange achtervolging op Australië en Duitsland: het ontbrak vooral aan karakter. Maar Caldas ziet dat niet meer als het grootste probleem. „Ik zie zeker spelers die gezamenlijk aan het vechten zijn. Alleen deden ze dat vandaag niet op de juiste manier. We wachtten telkens te lang met keuzes maken, naar binnen of naar buiten, afspelen of niet. Dan sluipt er steeds meer twijfel in het team.”

Caldas hoopt dat het een incident was, maar het niveau zal deze week fors omhoog moeten, wil Nederland zich plaatsen voor Rio. Een kwartfinale tegen Spanje, een halve finale tegen Duitsland of thuisfavoriet Argentinië – het zijn duels waarin Nederland zich geen fouten kan permitteren.