Broer van bekende Syrië-ganger: beter dat hij dood is

Het is beter dat Syriëstrijder Jermaine dood is dan dat hij onschuldige mensen van het leven zou hebben beroofd. Dat schrijft zijn broer Jason Walters op Facebook. De 28-jarige Jermaine zou vorige week om het leven zijn gekomen in het ‘kalifaat’ van terreurgroep IS. „Hij heeft een aantal onbegrijpelijke en moreel weerzinwekkende keuzes gemaakt, besloten zich aan te sluiten bij een groep die al het kwaad van deze wereld vertegenwoordigt”, schrijft Walters, die er geen probleem mee heeft ook bij zijn achternaam te worden genoemd.

De broers hadden banden met de extremistische Hofstadgroep. Jason werd veroordeeld voor terrorisme, Jermaine vrijgesproken. In de gevangenis zwoer Jason zijn radicale gedachtegoed af, Jermaine radicaliseerde juist. Vorig jaar vertrok hij naar Syrië.

Jermaines dood heeft zijn familie in een gecompliceerd rouwproces gestort, schrijft Jason. Ze herinneren zich hem als een goed, enigszins naïef persoon, die een verkeerde keuze heeft gemaakt. Jason ziet zijn broer als „grimmig voorbeeld” van hoe een „perverse en zieke ideologie ervoor kan zorgen dat normale mensen zich gaan bezighouden met gedrag dat destructief is voor zichzelf en hun omgeving.” Jermaine reisde naar Syrië met vrouw en drie kinderen. Zijn familie wil de kinderen graag terug naar Nederland halen.