Janneke Vreugdenhil. Recepten uit Tokyo

Dus jij eet thuis altijd sushi? Maori Murota kreeg het maar al te vaak te horen toen ze van Tokio naar Parijs verhuisde. Nee, antwoordde ze dan, sushi is bedoeld als feestmaal, en je eet het meestal in een restaurant. Of mensen zeiden: misosoep heeft geen enkele smaak; het is alleen maar zout. Dan vertelde Murota over dashi, en dat er wanneer je deze bouillon zelf maakt en gebruikt als basis opeens een wereld van smaken in die soep huist.

En toen begon deze jongedame dus maar kookcursussen te geven. En ze begon een blog over de Japanse keuken (http://maorimurota.over-blog.com). En daarna besloot ze om er een boek over te schrijven. Met Recepten uit Tokyo hoopt ze aan te tonen dat de alledaagse Japanse keuken helemaal niet zo moeilijk is als hij door veel buitenstaanders wordt gezien. Volgens haar hoef je alleen maar „wat basistechnieken en echt lekkere ingrediënten te kennen”.

Oké, tot zover de informatie die ik uit het voorwoord van het, overigens erg stijlvol vormgegeven, boek wist te destilleren. Klinkt goed, maar maakt de auteur haar beloften ook echt waar? Leert zij ons in 271 pagina’s Japans koken? Ja en nee. Ik vind dat ze qua receptuur een eind komt. Haar recepten zijn ten eerste vrij simpel, ten tweede duidelijk beschreven en ten derde rijkelijk voorzien van fotomateriaal. Des te groter is echter het gemis aan productinformatie. Weliswaar staan achterin het boek een aantal typisch Japanse producten afgebeeld, van daikon en shisoblad tot zeewieren en noedels, maar dit alles zonder enige uitleg over wat het precies is. Sowieso is Murota erg summier in haar teksten. Nergens weidt ze uit over de oorsprong van een gerecht. Nergens legt ze uit welke gerechten je met welke kunt combineren. En dus moet je eigenlijk toch al een beetje weten hoe de Japanse vork in de steel zit, om optimaal te kunnen genieten van Recepten uit Tokyo.

Maar geen nood, ik ga u deze week zorgvuldig begeleiden. Morgen bereidden we eerst dashi (zeewierbouillon) en woensdag gebruiken we die voor een misosoep. Donderdag maken we onigiri (rijstballetjes) en voor vrijdag staat tonkatsu (Japanse schnitzel) op het menu. Ik zal niet beweren dat u eind deze week de Japanse keuken in de vingers heeft, wel dat u heerlijk heeft gegeten.