IOC voegt 4 disciplines, waaronder massastart, toe aan Spelen 2018

Schaatsers tijdens de massastart op 15 februari dit jaar tijdens het wereldkampioenschap afstanden in Thialf.
Schaatsers tijdens de massastart op 15 februari dit jaar tijdens het wereldkampioenschap afstanden in Thialf. Foto ANP/Vincent Jannink

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft vier nieuwe onderdelen toegevoegd aan het programma tijdens de Winterspelen in 2018 in Pyeongchang. Onder andere de massastart bij het schaatsten wordt een olympisch nummer. Verder worden evenementen toegevoegd bij het snowboarden, curling en alpineskiën.

Het gaat om de Big Air bij het snowboarden, een onderdeel waarbij de deelnemers van grote schansen moeten springen om vervolgens grote en technische trucs moeten laten zien. Bij het curling wordt er een competitie voor gemengde teams toegevoegd en ook het alpineskiën krijgt een teamevenement. De parallelslalom bij het snowboarden wordt afgeschaft. Dat is overigens niet het nummer waarop Nicolien Sauerbreij in 2010 goud won. Zij werd kampioen op de parallelle reuzenslalom.

Massastart

Voor Nederland is met name de introductie van de massastart interessant. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dit evenement vorm krijgt, maar ook op deze nieuwe discipline zijn de Nederlandse schaatsers nu al dominant: afgelopen seizoen won Nederland zowel bij de mannen als de vrouwen meteen bij de eerste editie van het evenement goud op het WK in Heerenveen. Arjan Stroetinga en Irene Schouten lieten zich tot de eerste wereldkampioenen kronen.

Jonger publiek en minder kosten

De Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang gaan op 9 februari 2018 van start. De reglementen staan toen dat het IOC tot uiterlijk drie jaar voor het evenement disciplines kan toevoegen of afschaffen. Het IOC probeert de laatste jaren een jonger publiek te interesseren voor de Spelen door ruimte te maken voor spectaculaire nummers bij onder andere het snowboarden en skiën.

Verder stemde het IOC vandaag in met andere locaties voor de Zomerspelen in Tokio in 2020. De verhuizingen moeten in totaal een bedrag aan 700 miljoen dollar (626 miljoen euro) besparen. Het IOC kampt met een gebrek aan interesse van steden om de Spelen te organiseren. Ze vrezen de hoge kosten van het evenement, die de afgelopen jaren bij de edities in onder andere Sochi (2014, kosten geschat op 45 miljard euro) en Athene (2004, 13 miljard euro verlies) de pan uit zijn gerezen.