Helft bezittingen Endstra was crimineel vermogen

Schepen in de Marina Seaport van IJmuiden in 2009.
Schepen in de Marina Seaport van IJmuiden in 2009. Foto ANP / Lex van Lieshout

De helft van het imperium van de geliquideerde vastgoedhandelaar Wim Endstra bestond uit criminele- vermogens en bezittingen. Dat blijkt uit een schikking die de erfgenamen van de in 2004 geliquideerde Endstra hebben getroffen met het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst. De vijf kinderen van Endstra en zijn broer en twee zussen betalen de staat 40 miljoen euro.

Justitie en de Belastingdienst hebben ruim elf jaar onderzoek gedaan naar de criminele geldstromen van Endstra en zijn bedrijven Arpollo en Wilmar beheer. Volgens justitie hebben Endstra’s bedrijven zich schuldig gemaakt aan witwassen. Met de schikking hebben de erven Endstra en zijn broer en twee zussen strafrechtelijke vervolging van de bedrijven van Endstra afgekocht.

Bankier van de onderwereld

Uit gegevens in het kadaster blijkt dat de erven-Endstra bepaalde bezittingen hebben moeten verkopen om de schikking te kunnen betalen. De zeehaven Seaport Marina in IJmuiden is in onderpand gegeven aan de staat, zo blijkt uit een notariële akte die eind mei werd ondertekend.

De vastgoedbaron werd op 17 mei 2004 doodgeschoten voor zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam- Zuid. Hij stond bekend als bankier van de onderwereld. Endstra was sinds het eind van de jaren tachtig betrokken bij het witwassen van drugsgeld van grote criminelen als Sam Klepper en John Mieremet, Ronald van Essen en Ton van Dalen, en het trio Mink Kok, Jan Femer en Stanley Hillis.

225 miljoen

De schikking is opmerkelijk omdat het Openbaar Ministerie Endstra voor zijn dood nooit heeft kunnen laten veroordelen voor witwassen van crimineel geld. Tussen 1990 en 2004 heeft het OM drie keer toe onderzoek gedaan naar Endstra.

Zelf schatte Endstra schatte zijn vermogen aan het begin van deze eeuw op ruim 225 miljoen euro. Het criminele geld dat bij hem werd gestald was inzet van een zeer gewelddadige oorlog in de Amsterdamse onderwereld.Tijdens het onderzoek na zijn dood in 2004 bleek dat Endstra werd afgeperst door Willem Holleeder en John Mieremet, die laatste werd eind 2005 zelf doodgeschoten. Holleeder werd in 2007 veroordeeld tot negen jaar cel voor de afpersing van Endstra en drie andere zakenmannen. De moord op Endstra is nog altijd niet opgelost. De verdachte schutter uit Rusland stierf in 2012 in afwachting van zijn strafzaak in zijn cel. Drie andere verdachten staan dit jaar vermoedelijk terecht voor hun rol bij de moord.

Enkele getuigen in de strafzaak tegen Holleeder hebben verklaard dat hij achter de moord op Endstra zit. Volgende week behandelt de rechtbank in Amsterdam de voortgang van het onderzoek naar Holleeder die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moorden op kroegbaas Thomas van der Bijl en hasjhandelaar en pandjesbaas Kees Houtman.