Geesten Poetin en Tsipras waren rond op Beierse G7-top

Merkel houdt vast aan sancties wegens Oekraïne; Juncker woedend op Tsipras

Gisteren ging het over de oorlog in Oekraïne, de opmars van de Islamitische Staat in Irak en Syrië en de Griekse euronachtmerrie. Vandaag over de stabilisering van de gezondheidssystemen in Afrika en de klimaatverandering. Tegen een decor van bloeiende Alpenweiden in Beieren bespraken de regeringsleiders van de G7 onder voorzitterschap van de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteren en vandaag een aantal urgente thema’s die de wereldgemeenschap bezighouden.

Daarbij was er de Duitse organisatoren veel aan gelegen het beeld tegen te gaan dat de politieke leiders van de VS, Canada, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië achter de gesloten deuren van een kasteel doof zijn voor de gewone burgers. En zo wandelden de twee belangrijkste politici, Merkel en president Barack Obama, gisterenochtend door het idyllische dorpje Krün. Daar aten ze op het dorpsplein worst met in klederdracht gestoken burgers en dronken (alcoholvrij) bier. „We mogen Duitsland ook van zijn mooie kant laten zien”, verdedigde Merkel zich toen haar vanochtend werd gevraagd of dit nostalgische decor niet een vertekend beeld was van de realiteit in de Bondsrepubliek.

Oekraïne

Tevoren was al duidelijk dat, ofschoon de Russische president Vladimir Poetin niet langer welkom is bij dit gezelschap wegens volkenrechtsschendingen op de Krim en in Oost-Oekraïne, zijn geest wel zou rondwaren in het kasteel. Obama en Merkel spraken zich krachtig uit vóór voortzetting van de economische sancties die de EU heeft ingesteld tegen Moskou. Merkel zei vanochtend: „We zijn eensgezind tegen Moskou. De sancties worden pas opgeheven als de redenen waarom ze werden ingesteld, niet meer bestaan.” Ondertussen werd ook bekend dat Obama in een gesprek onder vier ogen de Britse premier David Cameron heeft aangespoord de Britse defensie-uitgaven niet onder de 2 procent te laten dalen. Cameron had dat eerder niet uitgesloten.

Poetin liet via een interview gisteren in de Italiaanse krant Corriere della Sera weten dat zijn politiek niet meer dan een reactie was op „bedreigingen tegen ons”. Moskou was volgens hem nooit tegenstander van toenadering van de EU tot Oekraïne, „maar we willen natuurlijk betrokken zijn bij besluiten daarover”.

Griekenland

De andere keldergeest in Schloss Elmau, waar de G7 wordt gehouden, is de Griekse premier Alexis Tsipras. Vrijdag noemde hij in het Griekse parlement het compromisvoorstel van de EU dat vorige week in Berlijn werd opgesteld „absurd”.

Gisteren was dat reden voor voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, die evenals de voorzitter van de de Europese Raad, Donald Tusk, aan tafel zit bij de G7, om lucht te geven aan zijn ergernis. Hij liet weten zaterdag een telefoontje van Tsipras niet te hebben aangenomen „omdat er nog geen tegenvoorstel ligt uit Athene”. Merkel en de Franse president François Hollande belden gisteren wel met Tsipras. Tusk zei dat de door Athene verlangde kwijtschelding van schulden niet zal bijdragen aan de stabilisatie van de Griekse economie. „Wie geleend geld terugvraagt, is niet meteen een gewetenloze rover”, aldus Tusk.

Een woordvoerder van Obama zei vanuit Washington dat de Amerikaanse president zich zorgen maakt over de consequenties voor de wereldeconomie van een mogelijke Grexit, uittreden van Griekenland uit de eurozone. De VS hebben laten weten niet veel te zien in strak vasthouden aan hervormingsprogramma’s. Obama heeft Cameron opgeroepen een Brexit, uittreding van de Britten uit de EU, te voorkomen.