Economie

Geen vrouwen, mannen van 54 - Nederlandse ceo’s in vijf grafieken

foto iStock

Het overkwam Camiel Eurlings vorig jaar bij KLM. En Gerard Groener van vastgoedreus Corio: gedwongen vertrekken als bestuursvoorzitter van een grote Nederlandse onderneming. Wie hen verving? In elk geval geen vrouw: nergens in ons land werden afgelopen jaar vrouwelijke bestuursvoorzitters aangesteld bij bedrijven met een beursnotering. Het waren alleen mannen. Van rond de 54.

Adviesbureau Strategy& deed wereldwijd onderzoek naar de hoogste baan bij 2.500 grote bedrijven, waarvan vijftig beursgenoteerde uit Nederland. De vijf opvallendste conclusies in vijf grafieken.

1. Hoeveel bestuursvoorzitters traden af?

Nederland blijft met 12 procent onder het wereldwijde gemiddelde, afgelopen jaar was een van de rustigste ooit aan de top. (In 2013 was het 18 procent.)

2. Waarom deden ze dat?

Voor een flink deel was het onvrijwillig: in bijna de helft van de gevallen was sprake van gedwongen ontslag.

3. Wat doet dat met de koers?

Als het tijd is voor een nieuwe topman, dan loont het om dat te plannen en ruim van tevoren bekend te maken. Op die manier valt het verlies aan beurswaarde mee.

4. Het blijft een mannenwereld, en Nederland loopt achter

Er kwam in Nederland vorig jaar niet één vrouwelijke bestuursvoorzitter bij. (Wel een paar financiële bestuurders, overigens. Welgeteld drie.) En ook gemeten over een periode van tien jaar doet Nederland het in internationaal opzicht niet al te best.

5. Nog geen vijftig?

Dan wordt het lastig om de toppositie te verkrijgen. De gemiddelde Nederlandse bestuursvoorzitter is 54 als hij of zij wordt aangesteld, dat is boven het Europees gemiddelde.