Hierover praten de wereldleiders

FOTO BUNDESREGIERUNG

In het Beierse Schloss Elmau is gisteren de G7-topontmoeting begonnen tussen de regeringsleiders van de zeven belangrijkste industrienaties. Bondskanselier Angela Merkel ontving de Amerikaanse president Obama en toerde met hem door het nabijgelegen dorpje Krün. Obama begroette de burgers met het Beierse „Grüß Gott” en benadrukte de innige verbondenheid tussen de VS en Duitsland.

Ontwikkeling en duurzaamheid

Formeel staan de voorbereidingen van twee VN-conferenties op de agenda: die voor de zogeheten ‘post-2015-agenda’ die nieuwe ontwikkelings- en duurzaamheidsdoelen moet formuleren, die volgen op de bestaande Millenniumdoelen. De andere conferentie is de VN-klimaatconferentie in Parijs komend najaar. Daar zal onderhandeld worden over een nieuw klimaatverdrag.

Maar ook: Oekraïne en IS

Naast duurzaamheid en de wereldeconomie staan verder de bescherming van de wereldzeeën, de strijd tegen ebola en de toenemende resistentie tegen antibiotica op de agenda. De leiders van de G7 stellen zich daarnaast hard op tegen Rusland. Voor aanvang van de top riep Obama de aanwezigen op zich niet neer te leggen bij de Russische agressie in de Oekraïne. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, zei in een speech dat wat hem betreft alleen verscherping van de sancties tegen Rusland bespreekbaar is, en niet de versoepeling ervan. Ook zal de strijd tegen de moslimterreurbeweging Islamitische Staat onderwerp van gesprek zijn, net als de strijd tegen extremistische organisaties in Afrika die mede de oorzaak zijn van de recente stroom vluchtelingen over de Middellandse Zee.