G7 herhalen afspraken over maximale stijging temperatuur

Bondskanselier Merkel en president Obama op het terrein van get Beierse Schloss Elmau waar de G7 bij elkaar komt.
Bondskanselier Merkel en president Obama op het terrein van get Beierse Schloss Elmau waar de G7 bij elkaar komt. EPA/Michael Kappeler

De regeringsleiders van de G7 hebben gezegd dat ze zich zullen houden aan eerder gemaakte afspraken om de temperatuur van de aarde niet meer dan 2 graden te laten stijgen. Ook zullen ze zich houden aan het betalen van de 100 miljard dollar die jaarlijks voor arme landen beschikbaar moet komen.

De grootste geïndustrialiseerde landen zijn bijeen in het Beierse Schloss Elmau om naast klimaatverandering te praten over de aanpak van terrorisme, de ontwikkeling van de wereldeconomie, de strijd tegen ebola en de toenemende resistentie tegen antibiotica, de positie van vrouwen in ontwikkelingslanden en kinderarbeid.

Ook bereikten de aanwezige leiders een akkoord over het verscherpen van de sancties tegen Rusland als de situatie in Oekraïne verslechtert. EU-president Donald Tusk had zich daar gisteren voorafgaand aan de top al hard voor gemaakt. De landen veroordeelden nogmaals de annexatie van de Krim door Rusland. De annexatie van het schiereiland was in 2014 reden om Rusland uit de G8 te zetten en weer verder te gaan als G7.

Ten aanzien van de aanpak van terrorisme zei de Amerikaanse president Obama dat hij ervan overtuigd is dat de strijd tegen IS gewonnen zal worden. De Iraakse premier Abadi sloot zich hierbij aan en zei dat de tegenslag in Ramadi slechts tijdelijk is.

Demonstraties vielen mee

De politie heeft een makkelijke G7 gehad. Er waren bij de top in Zuid-Duitsland beduidend minder demonstranten dan verwacht en bovendien waren ze vreedzamer dan gedacht. Driehonderd tot vijfhonderd activisten zouden “autonomen die bereid waren geweld te gebruiken” zijn geweest, maakte de politie bekend.

Van tevoren verwachtten de autoriteiten 2000 tot 3000 mensen die zich gewelddadig zouden kunnen gaan gedragen. Er werden uiteindelijk maar een stuk of tien arrestaties verricht.