Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Erdogan: geen partij heeft het mandaat om alleen te regeren

President Recep Tayyip Erdogan zwaait naar aanhangers in Istanbul.
President Recep Tayyip Erdogan zwaait naar aanhangers in Istanbul. Foto EPA/ Ulas Yunus Tosun

Geen partij in Turkije heeft gisteren tijdens de verkiezingen het mandaat gekregen om alleen het land te regeren. Dat heeft president Recep Tayyip Erdogan, met zijn conservatief-islamitische AKP de grote verliezer, vandaag gezegd volgens persbureau Reuters.

De AKP behaalde voor het eerst in twaalf jaar geen absolute meerderheid in het parlement, mede dankzij een klap die de pro-Koerdische HDP, voor het eerst deelnemer, uitdeelde. Die partij haalde de kiesdrempel en komt als vierde partij meteen in het parlement. De AKP, wel nog steeds verreweg de grootste Turkse partij, moet voor het eerst nu een coalitiepartner zoeken, of ervoor kiezen om een minderheidsregering te vormen.

“Ik denk dat de resultaten, die geen enkele partij de kans bieden om in haar eentje te regeren, op een gezonde en realistische manier bekeken zullen worden door alle partijen. (…) De mening van ons land staat boven alle andere dingen.”

Macht president uitbreiden

Erdogan kreeg gisteren te maken met een persoonlijke afrekening, mede een afrekening voor zijn plannen om bij een meerderheid die dat toelaat de grondwet te wijzigen zodat de macht van de president wordt uitgebreid. Zowel de HDP en de CHP, de tweede partij na de verkiezingen, hebben de uitslag een afwijzing genoemd van dit beoogde systeem.

Erdogan en zijn premier Ahmet Davotuglu zullen nog bij elkaar komen om te praten over de verkiezingsuitslag. Wanneer is volgens Reuters nog onduidelijk.