2Doc: Koppig dorp

Voor de derde keer in korte tijd staat een Gronings dorp centraal in een documentaire van de publieke omroep. Na De brief van de burgemeester (NCRV, de burgemeester van krimpdorp Finsterwolde doet een beroep op zijn inwoners om problemen op te lossen) en Zes maanden in het armste dorp van Nederland (EO, twee verslaggevers brengen een half jaar door in het Oost-Groningse Oude Pekela) is er nu Koppig dorp (wederom EO). In 2014 kreeg het Noord-Groningse Ulrum (ook een krimpdorp) anderhalf miljoen euro subsidie van de provincie Groningen. Door het Project Ulrum 2034 (‘dorp van de toekomst’) moet het dorp leefbaar blijven. De leider van het project Roelof Noorda en supermarktmanager Marcel Vogelzang worden in de documentaire gevolgd door makers Jaap van ’t Kruis en Marco Nauta. Vogelzang probeert zijn Spar van de ondergang te redden, maar dat is niet makkelijk. Verder is zien hoe een Rietveld Academie studente een poging doet om een ‘Ulrummer sok’ op de markt te brengen. De verschillende plannen zorgen voor onenigheid bij de inwoners van het dorp („Man man man, wat een gekibbel”).