Cultuur

Dit schrijven andere media

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media?

Telecombedrijf KPN gaat investeren. Het start een fonds van 35 miljoen euro om beginnende bedrijfjes te financieren die actief zijn in de ICT-sector, meldt het Financieele Dagblad. KPN Ventures gaat het project heten. “We geloven heel sterkt in open innovatie en samenwerking met start-ups”, licht Jan Kees de Jager, financieel directeur voor KPN, toe.

Het is de bedoeling dat de beginnende ondernemingen niet alleen geld lenen bij KPN, maar ook gebruik maken van de faciliteiten van KPN, zoals het call center, verkooppunten en kantoorruimte. De Jager wil vooral bedrijven steunen die bezig zijn met de ontwikkeling van diensten die internet koppelen aan gebruiksvoorwerpen zoals koelkasten, keukens en zelfs sportschoenen.

Nog steeds misstanden bij champignonkwekers

Het is kennelijk moeilijk de problemen bij kwekers van champignons uit te bannen. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid meldt dat bij veertig van de tweehonderd bedrijven die het controleerde, sprake was van overtreding van arbeidsregels. Dat meldt de NOS.

Dat er nog steeds misstanden zijn, is opmerkelijk; drie jaar geleden werd er al veel aandacht besteed aan de problemen in de sector. Toen bleek dat een Limburgs bedrijf werknemers uit Oost-Europa uitbuitte door hen achttien uur per dag te laten werken.

Bij de vakbond komt het nieuws niet als een verrassing. CNV weet van een bedrijf waar werknemers na uitbetaling van hun loon met de baas naar de pinautomaat moeten om geld op te nemen. Dat dienen ze weer in te leveren.

De comeback van de caravan?

Jarenlang daalde het aantal caravans dat werd verkocht. Maar nu lijkt het weer iets beter te gaan met de verkoop. In de eerste vijf maanden van het jaar werden 3.374 nieuwe caravans verkocht. Dat is 5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt RTL Nieuws.

Verklaringen genoeg waarom het slecht ging met de caravan. Nederlanders zouden liever in vakantiehuisjes verblijven. Door goedkope tickets van prijsvechters werden vliegvakanties een stuk aantrekkelijker. En wij gingen in kleinere auto’s rijden, waardoor het moeilijker werd een huis op wielen achter ons aan te trekken door België en Frankrijk.

Waarom het nu weer iets beter gaat met de verkoop, is onduidelijk. RTL Nieuws heeft een verklaring bedacht: de belastingvoordelen voor kleine auto’s is afgeschaft, waardoor er weer meer grotere auto’s, met trekhaak voor caravans, worden verkocht.