Die miljoenen van Ploumen moeten naar modernisering Afrikaanse landbouw

Een verkoopster op een markt in de hoofdstad van Sierra Leone.
Een verkoopster op een markt in de hoofdstad van Sierra Leone. Foto ANP / Arie Kievit

In Nederland levert een vierkante meter al snel 40 kg tomaten of uien op. In Afrika 700 gram. Investeer daarom in irrigatiesystemen en sluit het platteland aan op elektriciteit, betoogt agrarisch ondernemer Hans-Willem van der Waal.

Europa wordt overspoeld door economische bootvluchtelingen uit West-Afrika. Dat zorgt voor heel wat beroering in Europa. Niet alleen vanwege de onmenselijke tocht die ze maken, maar ook omdat de meesten van ons zoveel gelukzoekers niet op ons grondgebied willen. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen geeft 50 miljoen euro aan het bedrijfsleven om vluchtelingen in eigen land een job te geven. Maar is dit nu wat er nodig is?

Wat is er precies aan de hand? Tweederde van de Afrikaanse bevolking woont op het platteland. Meer dan 40 procent van de bevolking is jonger dan 15 jaar. Het platteland biedt echter geen perspectief, de landbouw is niet lonend, jongeren trekken naar de steden maar daar zijn niet genoeg banen. Het is een heel normaal verschijnsel dat mensen naar de plekken trekken waar ze verwachten werk te kunnen vinden. Een poging om uit te wijken naar Europa is niet zo onbegrijpelijk.

Als het al lukt om Europa binnen te komen, vinden veel van deze mensen alsnog – vaak illegaal – werk in onze landbouw. Op de sinaasappelplantages van Sicilië of de tomatenvelden in Spanje. Dat komt de telers goed uit, want zulke goedkope arbeidskrachten zijn in eigen land niet meer te krijgen. De telers zelf hebben ook niet veel keuze, want zij kampen met lage prijzen door de hevige concurrentie tussen supermarkten. Intussen hebben de illegalen geen rechten en ze leven in erbarmelijke omstandigheden. We hoeven daar geen plaatje bij te tekenen.

Lees verder (€)

Hans-Willem van der Waal is managing director van AgroFair, importeur van bananen, ananassen en citrusvruchten met een Fair Trade-keurmerk en adviseur in sociaal-economische ontwikkeling en milieuvriendelijke productie.