De FIFA faalt. Nu ook in de Amerikaanse bioscopen

Acteur Tim Roth houdt als Sepp Blatter de wereldbeker vast in de film United Passions.
Acteur Tim Roth houdt als Sepp Blatter de wereldbeker vast in de film United Passions. Foto screenshot Twitter

De timing is bizar. Twee weken nadat de beerput van de FIFA volledig is opengetrokken, ging afgelopen weekend een grotendeels door de FIFA gefinancierde film, United Passions, over de ontstaansgeschiedenis van de wereldvoetbalbond in première in de Verenigde Staten. Dat werd geen succes.

Sterker nog, er zullen weinig films zijn die zoveel miljoenen hebben gekost en zó weinig hebben opgebracht in het openingsweekend. Slechts 607 dollar (541 euro) werd er verdiend in de eerste dagen. Nou werd de film, met acteur Tim Roth als Sepp Blatter, maar in tien bioscopen uitgebracht. Toch kwamen ook daar weinig mensen op af: één kaartje werd verkocht in de FilmBar-bioscoop in Phoenix voor een opbrengst van 9 dollar. Slechts twee mensen kwamen naar de eerste vertoning in Los Angeles.

Goede promotie

Toch is die bioscoop, NoHo 7 in Hollywood, de grootverdiener tot nu toe met een totaalopbrengst van 164 dollar. Daarbij komen nog de inkomsten uit Europa en de rest van de wereld (150.000-200.000 dollar), waar de film vorig jaar tijdens het filmfestival in Cannes in première ging. Dat is nog steeds helemaal niks als je het vergelijkt met de kosten van de film, die tussen de 25 en 32 miljoen dollar (22-28 miljoen euro) moet hebben gekost.

Het overgrote deel daarvan komt uit de kas van de FIFA. Die zag de film als een mooie kans zichzelf te promoten. Net zoals dat eerder wel enigszins lukte bij de film Goal! uit 2005 ter promotie van het voetbal zelf. Kritiek is niet te vinden in de film. Wel lof, voor hoe verschillende naties bij elkaar werden gebracht. En voor hoe de FIFA Zuid-Afrika weert vanwege apartheid.

De wereldvoetbalbond kan de financiële klap wel opvangen aangezien het meer dan 1,5 miljard euro aan geldreserves heeft. Maar het is frappant, en tegelijkertijd tekenend, dat niemand bij de voetbalbond heeft bedacht de première uit te stellen of zelfs geheel af te blazen nu bescheidenheid gepast lijkt in een tijd van crisis.

‘Niet om aan te zien, uitwerpsel, schande’

Het zijn echter niet alleen de corruptie, vals toegekende WK’s en omgekochte voetbalbobo’s die voor een dramatisch FIFA-filmweekend hebben gezorgd. De film zelf is ronduit slecht, als je de recensies mag geloven. “Een draak van een film”, schreef (€) Herbert Blankesteijn vorig jaar voor NRC Handelsblad:

“Wat zou het grootste manco zijn van United Passions? [...] Het valt niet mee dat vast te stellen. Eén probleem is alvast de volstrekte afwezigheid van een verhaal.”

The New York Times noemde de film “niet om aan te zien”, The Guardian sprak van een “schande” en een “uitwerpsel”. Op de reviewwebsite RottenTomatoes krijgt de film nul positieve recensies.

Toch best knap voor een film waarin Tim Roth, Gérard Depardieu en Sam Neill de hoofdrollen spelen. In Nederland heeft de film de bioscopen nooit gehaald. Wie hem toch wil zien moet hem downloaden. Extra pijnlijk gezien de ontwikkelingen van de laatste weken is de scène waarin over Blatter wordt gesproken als iemand “die blijkbaar weet waar hij geld vandaan moet halen”. Dat is wel gebleken, maar het is maar de vraag of dat de wereld iets goeds heeft gebracht.

Lees ook in NRC Handelsblad: Mr. Orange, Pumpkin en Blatter – the movie (€).