Nieuwe kikkersoorten ontdekt

Foto Peerj

Braziliaanse biologen hebben nieuwe kikkersoorten ontdekt. Ze beschreven de soorten, zeven in totaal, donderdag in het online-tijdschrift PeerJ. De kikkertjes zijn zó klein dat ze met gemak op het topje van een pink zouden passen.

De miniatuurkikkers leven in de nevelwouden in het zuiden van Brazilië. Dat zijn hooggelegen regenwouden die bijna permanent gehuld zijn in mist. De meeste kikkers komen maar op één of twee bergtoppen voor.

De kikkertjes horen tot het geslacht Brachycephalus, wat letterlijk ‘kortkop’ betekent. De eerste kortkopkikker werd in 1824 ontdekt door de Duitse ontdekkingsreiziger en bioloog Johann Baptist von Spix. Er zijn nu 28 soorten bekend. De kikkers zijn te onderscheiden aan hun kleur en huidbulten. De felgele kleur van sommige kikkers is een waarschuwing voor roofdieren: de huid zit vol zenuwgif. Biologen weten nog weinig over de kikkers. Daar krijgen ze misschien ook de kans niet voor: de nevelwouden worden bedreigd door illegale houtkap. Runderen vertrappelen de bladeren waartussen de minikikkers leven.