Strafrechtelijk onderzoek naar spionage Duitsland

Justitie in België begint een onderzoek naar jarenlange spionage door Duitsland. Dat heeft het federaal parket gisteren bevestigd na berichtgeving in De Tijd. Het strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke spionage tegen Belgische doelwitten door de Duitse geheime dienst BND ligt diplomatiek gevoelig. Als de aanwijzingen van spionage door het onderzoek bewezen worden, kan dat niet alleen strafrechtelijke gevolgen hebben voor de verantwoordelijken, maar ook de relaties tussen België en Duitsland onder hoogspanning zetten. Premier Charles Michel onthoudt zich voorlopig van commentaar over de kwestie. Vorige maand werd bekend dat de Duitse geheime dienst jarenlang in opdracht van de Amerikanen Europese buurlanden bespioneerde. Op de prioriteitenlijst van de BND stonden ook minimaal 71 lijnen waar Nederlands dataverkeer richting andere landen over liep.