‘Positie payroller versterken’

De arbeidsvoorwaarden van flexibele werknemers, zoals payrollers, en van mensen in vaste dienst worden gelijkgetrokken, als het aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) ligt. Dat bevestigt een woordvoerder van zijn ministerie aan persbureau ANP. Met het voorstel komt Asscher tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. Asscher reageerde op een onderzoek van de NOS waaruit blijkt dat 85 procent van de gemeenten met payrollers werkt. Zij staan niet op de loonlijst van het bedrijf waarvoor ze werken, maar op dat van een payrollbedrijf. Daardoor maken ze geen aanspraak op veel arbeidsvoorwaarden die vaste krachten wel hebben. Asscher zei payrolling niet te willen verbieden, maar wel duidelijk te willen maken „dat je als werknemer, als payroller of met een vast contract, recht hebt op bescherming tegen willekeur bij ontslag en recht hebt op dezelfde arbeidsvoorwaarden”. Vakbond Abvakabo FNV vindt het voorstel van Asscher niet ver genoeg gaan. (ANP)