App gelanceerd voor bewijs van misdaden tegen de menselijkheid

Screenshot uit promotievideo op YouTube

Een nieuwe app stelt slachtoffers of getuigen van misdaden tegen de menselijkheid in staat audiovisueel bewijsmateriaal te verzamelen. Met de applicatie kan onder meer de echtheid worden vastgesteld van videobeelden die zijn gemaakt op een plaats van een misdrijf. Het project wordt vandaag gelanceerd door de internationale advocatenorganisatie International Bar Association (IBA).

De afgelopen jaren wordt vermeend bewijsmateriaal van mensenrechtenschendingen vaak gedeeld op sociale media. De beelden zijn echter vaak nep, de echtheid is slecht te verifiëren, of het materiaal voldoet niet aan de eisen van bewijslast in de rechtszaal, schrijft IBA.

Bij gebruik van de ‘eyeWitness to atrocities’-app worden onder meer de gps-coördinaten, datum en tijd van de opnamen opgeslagen. Ook kan worden nagegaan of beelden al dan niet zijn gemanipuleerd. Ooggetuigen kunnen zelf aangeven of ze anoniem willen blijven. De foto’s, video’s en audio-opnamen moeten via de app worden gemaakt. Eenmaal opgenomen, wordt het materiaal versleuteld en beschermd opgeslagen, verzekert IBA.

Problemen met authenticiteit

Het idee voor de applicatie kwam na controverse over videobeelden in een documentaire van Channel 4 in 2011, zei IBA-directeur Mark Ellis tegen persbureau Reuters. De echtheid van de opnamen van wat leek op de executie van Tamil-opstandelingen door soldaten van het leger in Sri Lanka, kon ondanks uitgebreide forensische analyse niet worden vastgesteld. De soldaten konden niet op basis van die opnamen worden berecht.

Het wereldwijde gebruik van mobiele telefoons biedt kansen, maar de opnamen die ermee worden gemaakt voldeden vaak niet aan de eisen van bewijslast in strafzaken, zei Ellis in een verklaring.

“Het is tot nu toe extreem moeilijk gebleken de authenticiteit van deze beelden te verifiëren en de veiligheid te beschermen van degenen die deze opnamen maken.”

De IBA wil zich eerst richten op de vervolging van verantwoordelijken voor oorlogsmisdaden, marteling en genocide in conflicten in onder meer Syrië, Oekraïne en Congo, schrijft The Guardian. Later kan de app ook worden gebruikt om misdaden van ordetroepen bij demonstraties of paramilitaire groeperingen.