Agent die Walter Scott doodschoot moet voor de rechter verschijnen

Een screenshot van het filmpje dat werd gemaakt van het incident waarbij Michael T. Slager de 50-jarige Walter Scott doodschiet.
Een screenshot van het filmpje dat werd gemaakt van het incident waarbij Michael T. Slager de 50-jarige Walter Scott doodschiet. Foto Reuters/Feidin Santana

De Amerikaanse agent Michael T. Slager, die op 4 april de 50-jarige zwarte man Walter Scott doodschoot in North Charleston doodschoot en daarbij werd gefilmd, wordt vervolgd voor moord. De lokale aanklager maakte bekend dat Slager voor de rechter moet komen. Wanneer de rechtszaak plaatsvindt, is nog niet bekend.

In een reactie zegt de advocaat van de familie van Scott dat ze “erg blij” zijn met de bekendmaking. De familie is ook van plan een rechtszaak aan te spannen tegen de stad. Slager, die inmiddels is ontslagen uit het politiekorps, kan van dertig jaar tot levenslang krijgen als hij schuldig wordt bevonden. De doodstraf lijkt hij volgens de aanklager te ontlopen aangezien er geen verzwarende omstandigheden waren zoals een overval of kidnapping. Slager werd direct na het incident gearresteerd op verdenking van moord en zit sindsdien vast.

Aangehouden vanwege kapot achterlicht

Scott, tegen wie een arrestatiebevel uitstond, werd maar liefst acht keer beschoten door Slager. Een omstander maakte daar met zijn telefoon beelden van, die op het internet verschenen. Vlak daarvoor was Scott in zijn auto aangehouden, omdat zijn achterlicht kapot was. Als de agent de identiteitspapieren van Scott meeneemt, zet hij het op een lopen. In een park vlakbij probeert Slager Scott nog te taseren, maar dat mislukt. Als hij wegrent, schiet Slager hem neer.

De dood van Scott leidde tot hevige protesten in het hele land. De Verenigde Staten worden geplaagd door incidenten van extreem politiegeweld tegen met name zwarte mannen. Onder andere de tieners Trayvon Martin en Michael Brown en de 25-jarige Freddy Gray stierven nadat ze waren neergeschoten of mishandeld door (wijk)agenten.