Zestien mensen gearresteerd bij inval in Amsterdamse koffiehuizen

Politie verricht onderzoek in Amsterdam-West waar in mei een man uit Zaandam werd doodgeschoten. Hij reed in een auto op de De Clercqstraat toen hij onder vuur werd genomen. Het slachtoffer was een bekende van de politie.
Politie verricht onderzoek in Amsterdam-West waar in mei een man uit Zaandam werd doodgeschoten. Hij reed in een auto op de De Clercqstraat toen hij onder vuur werd genomen. Het slachtoffer was een bekende van de politie. Foto ANP/Evert Elzinga

De politie heeft gisteravond zestien mensen aangehouden bij invallen in drie Amsterdamse koffiehuizen. De arrestaties werden verricht op verdenkingen van illegaal gokken, drugsbezit en het niet kunnen tonen van identiteitsbewijzen. De invallen zijn onderdeel van de aanpak van de gewelddadige liquidaties en schietpartijen die de laatste tijd regelmatig in de hoofdstad plaatsvinden.

De drie zaken bevinden zich op de Admiraal de Ruijterweg (Tafoughalt), de Jan van Galenstraat (The Challenger) en de Wolbrantskerkweg (Caglayan). Bij de invallen zijn ook hard drugs aangetroffen. Volgens de politie was een van de zaken een ontmoetingsplek voor mensen uit het criminele circuit die extreem geweld gebruiken. De andere twee zaken werden bezocht op verdenking van gokken en drugshandel. Daarop werd overgegaan tot de invallen. De gemeente Amsterdam moet nu beslissen of de koffiezaken mogen openblijven.

Twitter avatar martindamen58 Martin Arrestatieteam(AT)doet inval in koffiehuis Challenger in Jan van Galenstraat in verband met reeks eerdere liquidaties http://t.co/1f2Y8o00zv

Amsterdam wordt de laatste tijd geplaagd door hevige schietpartijen in de openbare ruimte, die begonnen met de liquidaties in de Staatsliedenbuurt. Vorige maand werd een man in De Clercqstraat doodgeschoten. Daarbij werd een langsrijdende tram door kogels geraakt. Ook in een geparkeerde auto, een supermarkt en twee bankgebouwen zaten kogelgaten. Ook in januari en februari vonden schietpartijen plaats waarbij mensen het leven lieten. Telkens gingen het om bekenden van de politie.

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) zei na de schietpartij van vorige maand dat hij zich grote zorgen maakt over het toenemende en alsmaar extremer wordende geweld. Daders hebben zich meerdere keren vergist, waardoor onschuldige slachtoffers zijn vermoord. Bij de invallen waren ook het Openbaar Ministerie, gemeente Amsterdam, Defensie, Douane, Inspectie SZW, en de Belastingdienst aanwezig.